Concurs Roses noves de Madrid

Ramón Ortiz, el  gran roserar de Madrid

Madrid ja comptava amb un roserar, el creat al parc del Retiro al costat de  “la estufa del Marqués de Salamanca” creat  l’any 1915  per Cecilio Rodríguez (1865-1953), jardiner   Major de la Ciutat de Madrid fins a la seva mort, amb una trajectòria professional a parcs i jardins de la ciutat de quasi vuitanta anys.

Aquest roserar que avui porta el nom del seu impulsor pot considerar-se el primer roserar fet a la península.

Un altre col·lecció important de rosers la trobem al Real Jardin Botànico, aquesta   esta formada bàsicament per rosers antics i respon a la classificació botànica del gènere rosa i es deu a una donació de la sra. Blanca de Urquijo de la seva col·lecció de rosers.

Per parlar del gran roserar de  Madrid ens tenim de desplaçar en el temps a principis del segle passat on un jove, de la mà de  Jean Claude Nicolas Forestier, arribava a Madrid per col·laborar amb la reforma dels jardins de palau de “Liria” propietat de la Casa d’Alba.

Ramón Ortiz Ferré,  nascut  a Reus, va seguir treballant amb els Alba i posteriorment va substituir a Cecilio Rodríguez al capdavant de la jardineria de la Ciutat. Ortiz era una persona de molta vàlua professional, de   gran energia i decisió i va estar al front de parcs i jardins fins a la seva mort. Coneixedor de diversos roserars a nivell europeu participa, com a jurat, en molts dels concursos internacionals com els de París o Lió i nacionals, sobre tot al concurs de roses de Reus, la seva ciutat natal,  de la que sempre i va tenir força relació.

No es d’estranyar dons, que amb aquesta dedicació per les roses i l’amistat de molts dels roseristes com P. Dot o el mateix Forestier, creador del parc  de Bagatelle i del primer concurs de roses al món l’any 1907,  impulses a la capital  la creació d’un gran roserar que es va inaugurar a l’any 1956 i que va ser seu dels concursos internacionals de roses noves de Madrid.

Per la construcció del mateix és va cercar uns terrenys al Parque de l’Oeste, per sobre de l’estació del nord.  el parc de l’Oeste havia estat  inaugurat l’any 1905 i durant la guerra civil va resultat molt malmès, posteriorment va ser  reconstruït durant la dècada dels anys 40.

Les obres de construcció van començar a l’any 1955 i va ser inaugurat el 14 de juny de 1957, tot i que, l’any anterior, havia començat en el  jardí, encara  inacabat, el primer concurs internacional de roses noves de Madrid.

El roserar te una forma de rectangle amb un tancament amb semicercle als seus extrems, i dos espais en forma d’aspa a dreta i esquerra,  de línies clàssiques i d’una gran simetria que permet distribuir i localitzar fàcilment les diferents col·leccions de rosers. A aquesta superfície d’uns 17.000 m2 si afegeix un gran tal·lus d’uns 18.000m2 que serveix com a fons del roserar. el jardí si troben diferents edificis de serveis i una llarga pèrgola coberta de rosers antics.

Com he dit el concurs va néixer l’any 1956, des del seu inici  tots el grans creador de roses nacionals i internacionals han participat en el mateix.  La primera medalla d’or donada aquell any  va ser per la rosa Condesa de Mayalde creada per  Pere Dot i dedicada a l’esposa de l’alcalde de la ciutat.

El jurat està composat per una comissió permanent que avalua les roses al llarg de tot l’any fins la celebració del concurs i un Jurat d’honor, presidit per l’alcalde Madrid i un jurat internacional d’experts que el dia de la celebració anomena un president entre tots els membres participants i és presidit, honoríficament,  pel regidor de l’àrea de medi ambient i serveis de la ciutat.

Si donen tres grans premis un medalla d’or altre de plata i una tercera de bronç a les roses amb major puntuació absoluta.

A més es donen diversos certificats a diferents tipus de rosers: HT sarmentosos miniatures, etc.

Des de l’any 2010 i a proposta de l’entitat Amics de les roses si dona el premi Pere Dot a la varietat mes perfumada.

Premis del concurs de Madrid:

  1. Medalla d’or i diploma
  2.  Medalla de plata i diploma i premi de l’Associació Espanyola de la Rosa
  3.  Medalla de bronze i diploma
  4. Certificat de mèrit al millor roser del tipus híbrid de te o grandiflora
  5. Certificat de mèrit al millor roser del tipus polyantha o floribunda
  6.  Certificat de mèrit al millor roser del tipus miniatura
  7. Certificat de mèrit al millor roser dels tipus sarmentós, arbustiu o entapissant
  8. Premi a la rosa amb millor perfum i Premi Pere Dot atorgat per l’Associació d’Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat
  9.  Premi a la millor varietat espanyola (fora de concurs

El premi del Concurs Popular Rosa de Madrid 2018 (fora de concurs)

Les varietats guanyadores acabant formant part de la col·lecció del roserar.

El roserar compta amb prop de 20.000 exemplars amb més de 600 varietats de rosers

Moltes de les roses presentades al propi concurs porten nom de moltes de les persones que al llarg dels anys de la seva existència han tingut alguna relació amb el mateix.

Noms com:  Condesa de Mayalde, esposa del alcalde de al ciutat als anys 50, Dtor Zumel, tècnic en jardineria,  Rosa de Friera, dedicada al conservador honorífic del parc o Ramón Ortiz per anomenar, alguna de les roses de Pere Dot,

Sens dubta la història de les roses al nostre país a d’agrair l’existència d’aquest  Roserar de Madrid i dels seu concurs i avui nosaltres volem retre homenatge i testimoni de gratitud a aquest parc que des de l’any 2011 el ens ha facilitat més de 60 varietats de rosers pel nostre roserar, bàsicament rosers del anys 60 fins l’actualitat i de creadors catalans i espanyols i que ens ajudant a recuperar moltes de les roses dels nostres roseristes i a conformar una col·lecció de rosers.

On som

Seu oficial: C/ Vidal i Ribas, 23-25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19

Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa|  08980 Sant Feliu de Llobregat

correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat  Plana web:  

IDIOMES »