Projectes

RECUPERACIÓ DE LES ROSES  CATALANES I ESPANYOLES

EL RETORN DE LES ROSES DE PERE DOT

Els objectius.

Un dels objectius que ens varem marcar en la celebració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot va ser el poder recuperar i retornar a Sant Feliu tantes varietas com fos possible de les roses creades per ell, per la seva família i per altres obtentors catalans i espanyols.

Fruit d´aquest treball de recerca hem aconseguir localitzar més de 230 varietats d´aquestes roses, escampades al llarg de la geografía mundial a llocs d´Europa com França, Anglaterra, Itàlia, Alemanya, al mig orient com la ciutat de Jerusalem, a Ranmen Australia, a Japó: Kioto i Sakura, a Amèrica del Sur: Argentina, Xile i Uruguai, a Amèrica del Nord: California… a Sud-àfrica… i com no a Barcelona, Madrid i Alcalà de Henares.

Després de fer un llistat de totes le varietats catalanes i espanyoles que exisien en aquests roserars, varem contactar amb alguns d´ells, els que representaven que tenien les col.leccions més complertes de roses localitzats.

L´any 2010, procedent del roserar de Europa Rosarium, situat a Sangerhausen (Alemanya) i fruit d´un intercanvi, van arribar les primeres 21 varietats de roses de Pere Dot, avui aquestes estan en fase de reproducció.

I a partir d´aquest moment estem en condicions d´anar retornant tots aquest rosers a la nostra ciutat.

La Recuperació.

Els rosers ens arriban per correu postal amb forma d´estaques (branques llenyoses), els ulls (brots) de les mateixes son empeltats a un peu de roser botànic utilitzat pels Dot, el roser Laxa Froebeli.  És un peu resistent a fred i calor, molt rústic, que aguant bé la sequera dels nostres estius i que prové del sud de Siberia, regió amb climes molt extrems.  Aquest peu de roser Laxa ells el reprodueixen amb llavo.  De cada estaca, en funció del nombre d´ulls, podem sortir entre tres i cinc empelts.

Un cop empeltat el roser romandrà al camp durant dos hiverns i desprès serà arrancat per el seu trasllat, o a arrel nua o amb test, a un emplaçament més definitiu o, com és el cas, s´estrauran més ulls per tal d´ampliar el nombre d´unitats d´una mateixa varietat.

La Replantació.

La nostra intenció és que aquest rosers passin a formar part de la col.lecció del Roserar de Dot i de Camprubí situat a la nostra ciutat.  En el seu dia varem oferir a l´Ajuntament aquesta possibilitat, donat que un dels objectius d´aquest projecte de roserar era tenir una col.lecció dels nostres roseristes, el més complerta possible.  Estem a l´espera de poder organitzar aquesta proposta.

Per altre banda, la nostra intenció era la d´establir relacions amb tots aquest parcs, cosa que ja hem fet, i poder-los oferir varietats que ells no tinguessin a les seves col.leccions, amb l´objecte de garantir la presencia i la persistència dels nostres rosers arreu del món.  Així o varem començar a fer amb Europa Rosarium i és la nostra intenció el continuar en aquesta línea de treball.

L´Apadrinament.

Tot aquest procés de retorn, recuperació replantació i intercanvi a ningú se li escapa que te un cost econòmic, varem proposat a entitats, empreses i persones a títol individual, la possibilitat de que apadrinessin el retorn d´aquestes varietats a la nostra ciutat.  A l´actualitat una vintena de rosers ja tenen el compromís de ser apadrinat i la relacío de padrins segueix creixent.
ROSES SANT VALENTÍ

Pere Dot, al 1970 va crear una rosa miniatura anomenada «San Valentín».

Diverses entitats de la ciutat de Terni van engegar una iniciativa per aconseguir una rosa dedicada al patró de la ciutat, Sant Valentí.  L´objectiu que persegueixen amb aquesta iniciativa és que regalar el roser «Sant Valentí» en aquesta jornada esdevingui una tradició.

En la seva recerca van trobar-se amb la rosa que Pere Dot ja havia creat batejada amb aquest nom, a partir d´aquell moment contacten amb la nostra entitat per demanar informació i cercar la nostra col.laboració i suport per tirar endavant el projecte.

Fa gairabé un any que es van produir els primers contactes, però ha estat a partir del mes de juliol quan s´ha intensificat la nostra col.laboració, quan vàrem rebre la visita d´una delegació d´aquestes entitats itàlianes.  Vàrem començar a concretar la nostra col.laboració i participació en el projecte.  Aprofitant la celebració de les jornades de Roses de Tardor, vàrem signar un conveni de col.laboració entre tots els participants i presentar aquest projecte a Sant Feliu.

Les entitats signants del protocol a Sant Feliu van ser l´editorial Nicla, com promotora del projecte, el Roseto «Carla Fineschi», com a conservador a Italia de la rosa, el viver Ochi di rosa, encarregat de reproduir-la a Itàlia, Roses Dot i la nostra entitat.

La família Dot ha autoritzat la presència de la rosa en el projecte i també la seva reprodució, per abastir el mercat i la potencial demanda.  Els promotors del projecte han aconseguit els acords necessaris per registrar el roser i també per reproduir-lo.

Ara, en el marc de la celebració de la festa patronal de la ciutat de Terni, s´ha organitzat unes jornades de presentació i llançament d´aquest projecte i els Amics de les Roses han estat convidadats a participar amb una ponència sobre l´origen de la rosa i el seu nom.

En les mateixes hi participen com a organitzador El Garden Club i El Rotary Club de Terni, l´Unione de Gardens clubs de Italia (UGAI), la Confagricultura d´Umbria (Associació d´agricultors de la regío d´Umbria), a més de la resta de signats del protocol.

Terni és una ciutat del centre de Itàlia, de la regío d´Umbria, que té per Sant patró a Sant Valentí, no cal recordar la relació romàntica d´aquest Sant amb tots els enamorats, tradició estesa mundialment, tot i que a Catalunya preferim el nostre Sant Jordi.

La rosa Sant Valentín, és un roser miniatura, de color rosa porpra, de entre 25 i 30 pètals, molt floridor en corimbes de cinc a deu flors, creat per Pere Dot l´any 1970.  És un creuament entre (Sweet Fairy x Perla d´Alcanada) X Perla de Montserrat.  Està plantat al roserar de Dot i de Camprubí des de l´any 2011.

BASE DE DADES

Crear una base de dades de totes les varietas esmentades.

  • Les bases de dades existents actualment a nivell nacional o internacional són incomplertes en el nombre de varietats Dot o d´altres obtentors nacionals.  L´única base existent és la creada a través del premi d´investigació LLorenç Sans i que avui està en fase de preparació gràfica.
  • Ens proposem doncs crear una única base de dades amb tota la informació existent sobre els rosers nacionals i que sigui una base ampliable al llarg del temps.
ROSERARS  ESCOLAR

Moltes escoles de nostre municipi participant de fa anys en els concursos de l’ENR gràcies als rosers que han anat plantant als seus patis.

Aquest projecte pretén millorat i ampliar els diferents espais que les escoles destinen als rosers i animar a altres escoles ha crear petits roserars als seus centres.

Amb la col·laboració del departament d’educació i del programa  Ciutat de les roses, els quals van aportar els materials i pressupost, Els Amics de les roses dissenyem juntament amb l’escola un nou espai de roserar. Les feines bàsiques es fan durant l’estiu o en moments que no entorpim el funcionament de l’escola: moviment i aportació  de terres, creació de platabandes i tanca perimetral.

Per completar l’espai queda a la plantació de rosers que es fa   a l’hivern, temps més apropiat per la mateixa i es finalitza l’espai  amb  la col locació d’una tela anti herbes i el reg.

A la plantació i participant    mestres, pares alumnes  amb la col·laboració de la nostra entitat   amb varietats de  híbrids de té, floribundes, enfiladissos i miniatures.

Com entitat estem molt satisfet de la feina feta  a les escoles  i pensem que és una experiència a traslladar a altres escoles del municipi per tal de refermar el nostre compromís com ciutadans de la Ciutat de les roses.

CREACIÓ DE ROSES NOVES.

Rosa  PRESIDENT MARAGALL

UNA ROSA CONTRA L´OBLIT

L´any 2016 el president Pascual Maragall i la seva esposa la Sra. Diana Garrigosa, van demanar a la nostra entitat de poder visitar el Roserar de Dot i de Camprubí, en una visita privada.

Durant la visita els vàrem oferir la possibilitat de que una nova rosa portes el nom de «President Maragall»

Posteriorment van visitar els conreus de rosers de la família Dot per tal que poguessin conèixer i aceptar la nova creació.

La Rosa «President Maragall» va ser presentada al públic l´any 2017 en el marc de l´Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat.

Durant aquest temps ha estat en fase de reproducció.

Ara la podem posar al servei de tot al públic aficionat, aquesta nova creació, els beneficis de la seva venda aniran a la Fundació Pascual Maragall per ajudar a tenir: UN FUTUR SENSE ALZHEIMER.

La Fundació Pascual Maragall per a la recerca contra l´Alzheimer va néixer l´abril de 2008, fruit del compromís públic de Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i president de la Generalitat de Catalunya, després de ser diagnosticat d´Alzheimer.

Rosa «President Maragall»

Fruit del creuament entre les roses «Perla negra» x «Chrysler Imperial»

  • Color vermell amarant
  • Perfumada
  • Flor alta i centrada de més de 35 pètals
  • Fullatge Verd clar
  • Roser vigorós

«Tots els benefis d´aquesta venda són destinats al projete d´investigació científica per a la prevenció de l´Alzheimer de la Fundació Pascual Maragall»

Per un futur sense Alzeimer

Comandes:

santfeliu@amicsdelesroses.cat

 

LABORATORI DE PERE DOT

On som

Seu oficial: C/ Vidal i Ribas, 23-25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball:Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa|  08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat  Plana web: www.amicsdelesroses.com  

IDIOMES »