El  28 de març de l’any  1885 va néixer Pere Dot, a la finca de Torreblanca; aquest any 2010 farà 125 anys d’aquest esdeveniment.

Pere Dot ha estat, sens dubte, un dels grans creadors de roses del món. Moltes de la seves varietats són, encara avui, reconegudes com a rosers únics per les seves característiques i pel que, en el seu moment, van significar: descobriments genuïns  i creacions originals.

Pere Dot va crear un total de 176 rosers; si a aquests afegim els realitzats pels seus successors, resulta que la família Dot va crear unes 256 varietats de rosers, alguns dels quals, com el Mme. Gregoiere Staechelin (Spanish Beauty) o el Nevada, van causar sensació; no tan sols per la seva bellesa i qualitat, sinó també per la dificultat d’obtenir-los. N’és un exemple  la hibridació de R. Moyheesi, qüestió aquesta,  mai aconseguida anteriorment.

 Així mateix, la seva investigació per a produir rosers nans, a través de la R. Indica Mínima, ha estat reconeguda mundialment.

La seva professionalitat, imaginació, perseverança i serietat, i el fet de ser una persona afable, discreta i compromesa amb el seu temps, el seu país i la seva ciutat, el van convertir en un dels referents nacionals i  mundials de la creació de roses.

Els innombrables guardons que se li van atorgar demostren aquest reconeixement internacional; i que els seus rosers s’hagin estès arreu del món, el fan un català i santfeliuenc universal.

P. Dot va ser alhora, certament,  l’impulsor  de l’Exposició  de Roses de Sant Feliu de Llobregat i va estar-hi vinculat tota la seva vida.

Tanmateix, la relació que va mantenir amb tots els grans roseristes d’arreu del món, i la seva afabilitat per a transmetre els seus coneixements, el van situar com a referent mundial.

Avui, a prop dels 125 anys del seu naixement, el seu llegat corre un seriós perill de ser oblidat i de que moltes de les seves creacions es perdin sense remei.

L’Associació dels Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, entitat creada l’any 2003 amb l’objectiu de donar a conèixer el món de la rosa i preservar la tradició roserista de la nostra ciutat, conscients d’aquesta situació i dins de la celebració dels 125è aniversari del naixement de Pere Dot, ha endegat un projecte de recuperació de la seva figura i d’aquest patrimoni vegetal d’indubtable valor a tots nivells: històric, cultural, científic, biològic i paisatgístic.

Ens proposem treballar un projecte amb els següents eixos:

EIX 1, RECUPERACIÓ

Contribuir a la recerca, recuperació i conservació de totes les varietats de roses d’obtentors catalans i especialment d’en P. Dot.

Millorar el coneixement d’aquestes varietats Potenciar la seva divulgació com a millor forma per la seva conservació.

Crear una base de dades de totes les varietats esmentades.

Les diferents fases d’aquest projecte contemplarien:

  • Localització de les diferents varietats.
  • Obtenció de material vegetal per la seva reproducció.
  • Reproducció de les diferents varietats. Parc Torreblanca
  • Conservació en espais adients. Roserar Dot i Camprubí. Donació, cessió o intercanvi amb altres parcs d’arreu del món.
  • Promoció i divulgació de la iniciativa, creació d’una oferta cultural a nivell nacional entorn del projecte.

EIX 2, DIVULGACIÓ i RECONEIXEMENT

A més i dins de la celebració del 125 aniversari d’en Pere Dot ens proposem fer un ample ventall d’activitats que recuperin per la ciutat i per Catalunya i Espanya la seva figura, el que sens dubta ha estat el Santfeliuenc més universal de tots.

Cicle d’actes i conferencies: Pere Dot roserista universal..

Creació d’un fons gràfic sobre les diferents tècniques del conreu dels rosers.

Dedicar l’Exposició Nacional de roses al Pere Dot i el seu temps.

Fer una Exposició històrica divulgativa sobre la seva figura

Crear una Beca d’estudi amb l’àmbit de  la universitat

Creació d’una Plana web de l’esdeveniment i presencia virtual de la seva obra en espais genèrics (per exemple: Viquipèdia) o temàtics

Creació d’un premi internacional Pere Dot  en els divesos concursos profesionals i amateurs.

Creació de divers material gràfic  i expositiu.

EIX 3, CONSERVACIÓ

Recuperació del roserar Dot i Camprubí.

Donar suport a l’Ajuntament de Sant Feliu en la recuperació del projecte botànic, recerca i replantació de varietats, retolació i panels d’informació, creació de guies i guiatges….del Roserar Dot i Camprubí

Replantació de la plaça Dot.

  • Festa i Plantació popular, amb entitats del barri.

Ruta de la memòria.

  • Es tracta d’un itinerari que es planteja amb l’objectiu de recordar els diversos moments i espais que la rosa ha tingut a la ciutat fins el moment actual. Identificar els espais i col·locar en ells símbols i/o elements que permetin recordar la trajectòria roserística de Sant Feliu.

Grups d’estudi.

  • Creació de diversos grups permanents d’estudis de diferents disciplines: històric, botànic….

Creació del Fons arxivístic, “Catalunya terra de roses”

EIX 4, COMUNICACIÓ I RELACIÓ

Elaboració d’un vídeo promocional.

Com a primer element divulgatiu del 125 aniversari, amb la idea d’explicar qui era en Pere Dot i fer una crida ciutadana a la seva celebració.

El vídeo inclouria un segon document amb el recolzament de personalitats, i persones vinculades amb la vida social i cultural de la ciutat

Elaboració d’un manifest públic de recolzament.

Contactar amb les entitats locals per tal de fer Explicació del projecte: 125è aniversari  i la seva relació amb la ciutat de les roses

Proposta de Signatura d’un manifest de recolçament.

1ª Conferència Nacional d’Amics de les Roses.

Com una forma de coordinar a tots els ciutadans i entitats que d’una o altra manera treballant per mantenir i potenciar aquesta afició i aquest llegat amb l’objectiu de sumar esforços i divulgar el fet roseristic a casa nostra.

1ª Convenció Internacional Pere Dot

Com una forma de donar a conèixer a nivell mundial la figura d’en Pere Dot i la tradició roserista de Catalunya. Per tal de reconèixer la seva vàlua a nivell mundial i la seva aportació al món de la creació roserista.

Per aquest fi comptem amb el suport de la Asociación Española de la Rosa i de la Wordl Federation of Rose Societies.

IDIOMES »