riut bio[1]Nicolau Maria Rubió i Tudurí (Maó, Menorca 5 de febrer de 1891 – Barcelona 4 de maig de 1981) fou un arquitecte, dissenyador de jardins, urbanista, però també, escriptor, periodista i viatger.

Va ser director de parcs i jardins de la ciutat de Barcelona. Rubió va fer el seu aprenentatge amb Jean Nicolas Forestier, fent els jardins de la muntanya de Montjuïc per l’Exposició Universal de Barcelona celebrada l’any 1929.

 

22833124605[1]Ell seria un ferm defensor i teoritzador de l’art dels jardins i de la recerca d’un estil propi per el nostre país que acabarà anomenant el jardí llatí o el jardí mediterrani, Potser la seva obra més coneguda i aclamada ha estat els jardins de Santa Clotilde a Lloret  de Mar però no podem oblidar las seves actuacions en dotzenes de jardins, grans i petits, públics i privats.

Les seves actuacions com director de parcs i jardins de Barcelona ens han deixat un reguitzell de petites obres d’art. Entre d’altres l’enjardinament de l’avinguda de la Diagonal amb el parc de Pedralbes i el seu final a la plaça Francesc Macià amb una petita illa enjardinada   o el Turó Park.

IMG_8092Jardins de Santa Clotilde a Lloret de Mar

Al 1922 NM. Rubió i Tudurí realitzarà la seva primera obra a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, la casa de Gabriel Sistachs, aparellador que treballava al servei de Parcs i jardins de Barcelona, després, entre els anys 1922 i 1936, farà a la ciutat un total de 24 projectes , entre ells la casa i el mur d’accés a la finca de “Sol i vent” de Pere Dot, amb qui l’unia, a més, la seva relació amb la jardineria i les roses. Pere Dot li va dedicar al 1929 la rosa ‘Director Rubió’.

Amb la Conferència “L’arquitectura de Rubió i Tudurí a Sant Feliu de Llobregat”, a càrrec de Mercè Vidal i Jansà, doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona, historiadora i critica d’art i autora, entre molts altres, del llibre “Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat, 1826-1936”. Ella ens farà un recorregut per les intervencions d’aquest prestigiós arquitecte a casa nostra.

Diapositiva1

 

IDIOMES »