susana dot 3(8)Moltes persones disposen aquests dies d’una rosa, unes perquè els hi han regalat, d’altres, perquè tenen rosers a casa seva. La gran majoria són roses tipus grandiflores o híbrids de te (una flor per tija, aquesta és llarga, de 40 a 60 cm, flor grossa i amb molts pètals).

Pel que fa als rosers

Al rosers, perquè la flor es faci gran cal eliminar les poncelles laterals de la tija floral. Cal fer-ho quan es comenci a formar la flor (1),

Quan tallar les roses al roser?

La millor hora per tallar és al final de la tarda (major concentració de sucres) o a primera hora del matí (obertura de nou dels estomes i del procés de fotosíntesi).

Com tallar

S’ha de fer quan el botó floral tingui un grau mínim d’obertura. Els sèpals han de deixar veure clarament el color de la flor i s’han de tallar entre el tercer i el cinquè folíol, comptant per sota de la flor a partir del primer folíol complert i cap avall,  per tal de que en un futur immediat pugui tornar a sortir una nova flor (2).

    tall i despuntar 1, 2                                  

El tall ha de ser en diagonal, uns 45 graus, seguint més o menys l’angle que formen el folíols amb la tija floral.

Sempre s’ha de tallar per sobre de qualsevol gemma o brot, un terç aproximat de la tija, per sobre d’una gemma exterior.

El tall  en diagonal ajudarà a mantenir oberts els vasos de la tija floral (xilema) que has tallat.

tall tija 2

 

Com conservar-la?

Un cop tallada, s’ha de garantir que la rosa estigui en un lloc fresc i amb humitat constant. Millor guardar-les en una zona fosca o ombrívola.

Cal evitar la insolació directa i el vent (augmenten l’evaporació de la humitat  de l’entorn de la fulla i la seva transpiració).

Els gerros han d’estar nets (netejats prèviament amb aigua i sabó, amb espuma floral nova i aigua neta). Cal evitar deixar fulles dins del gerro, tot això per evitar bacteris que ajudin a col·lapsar els vasos. Si només s’esbaldeix amb aigua entre ram i ram, pot tenir bacteris que deterioraran les roses.

Com mantenir les roses tallades d’un roser

Abans de posar-les al gerro, tallar la tija de nou en diagonal, aproximadament 1 cm. El tall és millor fer-lo amb un ganivet afilat.

Un cop tallades, col·locar-les com més aviat millor en un gerro perquè puguin absorbir el màxim d’aigua.

Es recomana tallar la tija cada un o dos dies. També es recomana posar un element àcid (productes comercials, 1/2 aspirina, gotes de lleixiu) per evitar el tancament dels vasos de la tija (xilema).

Cal mantenir-les fresques, amb aigua sempre neta i sense fulles dins que puguin embrutar-la i no mulleu mai la flor.

Canviar l’aigua per aigua fresca cada dos o tres dies.

Mantenir les flors en un lloc fresc, lluny de la llum solar directa i de fonts de calor.

Per qui reculli moltes roses i les vulgui utilitzar més endavant, es poden conservar   en una nevera o càmera frigorífica a una temperatura entre 3 i 5 graus.

Si seguiu aquests consells les vostres roses es conservaran fresques molt de temps.

talls flors

IDIOMES »