roses de tardor 2017, JGU (106)

Roses de Tardor 2017, conferència inaugural a càrrec del matrimoni Charles i Brigid Quest-Ritson.

En aquesta vuitena edició de Roses de Tardor el matrimoni Charles i Brigid Quest-Ritson van ser els encarregats de fer la conferència inaugural, en aquest cas per partida doble. La Sra. Brigid va fer una amena conferència sobre els jardins de Longreat, una propietat, amb castell inclòs, al sud d’Anglaterra que compte amb diversos laberints, un zoològic i uns grans jardins, una part dels quals han estat dedicats per l’actual marqués,  un personatge força singular, a un roserar dedicat a roses romàntiques i noms “suggerents”, així el primer roser que es troba en el seu accés és el roser ‘Adan’ i a la sortida, trobem el roser ‘Eva’, després roses com ‘Cupido’ ‘’The Dark Lady’ (La dama negra), ‘Sweet Juliet’ (El somni de Julieta), o ‘Para ti’, del nostre roserista Pere Dot. La xerrada va ser una visió curiosa i divertida d’un parc molt singular d’Anglaterra.

El Sr. Charles, ens va fer un recorregut per l’història de la rosa europea i dels molts parcs que podem trobar-hi per tot el continent, Vàrem poder visitar els roserars d’Alemanya, Itàlia, França Anglaterra i alguns de l’Europa de l’Est, roserars com Sangerhausen, Fineschi, Baden Baden… i molts altres, amb una breu i encertada explicació sobre el seu contingut i el seu disseny.

diferents imatges de l’acte

Guardó “Amics de les roses 2017”

El Sr. Héctor Fort, del Centre de Lectura de Reus, recull el guardó de les mans de la nostra presidenta.

La nostra entitat ha volgut lliurar el Guardó Amics de les Roses 2017 al Centre de Lectura de Reus per la celebració del 70è aniversari del Concurs Exposició Nacional de Roses de Reus i la seva contribució a la difusió de la tradició roserística a Catalunya.

El Centre de Lectura de Reus és una entitat privada sense ànim de lucre, que sempre s’ha caracteritzat pel seu tarannà progressista, democràtic i catalanista. Va ser fundada l’any 1859 per un grup de joves menestrals amb la intenció d’ensenyar a llegir a la població treballadora i als sectors més desfavorits de la societat. Amb el temps va anar diversificant les seves activitats, sempre de caràcter social, polític i cultural.

 L’antic casal dels Marquesos de Tamarit va ser comprat el 1916 per Evarist Fàbregas, que havia estat president del Centre, i aquest en va fer donació a l’entitat, i a més va costejar la seva reforma i la construcció del teatre Bartrina.

 La relació de Reus amb les roses ve d’antic, dons ja a l’escut de la ciutat, al segle XIV i apareix la rosa de cinc pètals i aquesta flor i també es present en el mateix escut del Centre. L’origen de l’actual Concurs Exposició de roses cal cercar-lo als anys 20 en unes primeres exposicions de crisantems celebrades a la tardor. La primera Exposició de roses va tenir lloc al maig de 1936. Amb la rebel·lió militar i l’esclat de la guerra civil l’exposició es va deixar de fer i després, durant la dictadura del general Franco, el Centre de Lectura va ser clausurat, les seves activitats prohibides i les seves instal·lacions ocupades pel Sindicat franquista i la “Falange“. No serà fins el 1948 que es torna a reobrir l’entitat i al 1949 es recupera el concurs exposició de roses. El concurs és de caràcter amateur i premia diferents categories de roses.

Si l’exposició de roses Sant Feliu de Llobregat  és la més antiga de Catalunya, és el bressol de les roses gràcies a Pere Dot, Reus és el concurs més antic i arrelat, amb una important participació d’aficionats, un bon nivell de qualitat i moltíssimes varietats.

Voldríem ressenyar també que en 125è aniversari del naixement de Pere Dot, la nostra entitat va proposar al Centre de Lectura i aquest va acceptar, de crear un premi especial dedicat al roserista.

 Aquest any El Centre de lectura de Reus ha celebrat la 70a. edició del Concurs Exposició de roses per la qual cosa els volem felicitar i desitjar que en puguin celebrar moltes més edicions.

Guardó escolar “Amics de les roses 2017”

roses de tardor 2017, JGU (461)

La Directora de l’escola Mare de Déu de la Mercé, Sra. Encarna Hernández, recull el guardó.

El diumenge al matí, l’escola de la Mare de Déu de la Mercè, va recollir el guardó Amics de les Roses, dedicat al món educatiu, per la seva tasca de recerca feta aquest any amb el projecte:  QUÈ HAN DIT ELS POETES DE SANT FELIU SOBRE LES ROSES? El projecte es va dur a terme en el marc de l’assignatura optativa de tercer d’ESO, “Sant Feliu de Llobregat a través dels documents d’Arxiu”, que s’imparteix al Col·legi Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta activitat ha estat possible per la implicació de les entitats següents:  Amics de les Roses, Arrels Locals, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Biblioteca Montserrat Roig i Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

 Els alumnes van presentar el patrimoni roserista de Sant Feliu de Llobregat, signe d’identitat de la ciutat, amb la participació i col·laboració de les entitats anteriors. El resultat del projecte educatiu va fer que, per les festes de Sant Jordi d’aquest any 2017 i l’Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat, es donés a conèixer a la ciutadania, a través de vuit plafons situats per tota la ciutat, poemes de roses fets per poetes i poetesses locals, majoritàriament inèdits i il·lustrats amb fotografies de roses aconseguides amb el suport de les entitats anteriors i la seva difusió entre la ciutadania.

El projecte va culminar a l’Exposició Nacional de Roses amb la recitació dels poemes localitzats i seleccionats pels alumnes.

Recitació dels poemes a càrrec de: Encarna Hernádez, Xavier Cortés, de les alumnes Laura Garcia i Judít Martinez i Imma Prats dels Amics de les Roses. Cloenda de l’acte a càrrec de la Sra. Lourdes Borrell, alcaldesa accidental de la ciutat i la presidenta de l’entitat, Pilar López.

IDIOMES »