El passat dia 8 d’octubre va tenir lloc a la Sala dels Àustria l’acte d’inauguració de les jornades Roses de Tardor. Amb la sala plena de gom a gom l’acte va començar amb música i poesia. El primer dels poemes dedicat a en Dot, creador de roses, del poeta local Roderic Graells, ha estat recitat per Joan Pané, alumne de l’escola de les Mercedàries.

Tots els poemes recitats han estat recuperats pels i les alumnes de l’escola Mare de Deu de la Mercè, en el marc d’un projecte anomenat “Poemes i Roses” i ens han acompanyat al llarg de la vetllada. Martina Estradé va recitar el poema “Esclats de roses de tots colors” de Jaume Bosch, Celma Rodríguez el poema de Ramona Pons “Lletres i roses” i Arnau Vilaseca el poema “Esponerós redreçament” també de Ramona Pons.
Enguany, hem celebrat la 10 edició de les jornades Roses de Tardor, jornades dedicades a les roses que organitzem des de l’any 2010. En el seu origen es van organitzar aquestes jornades per recordar el 125 aniversari del naixement del nostre roserista Pere Dot. La intenció de les jornades, entre altres coses, era rememorar aquella primera exposició de roses celebrada a la nostra ciutat l’any 1928, als locals de l’Ateneu santfeliuenc i que precisament va tenir lloc a la tardor.
Coses del nostre clima. Mentre a tots els països centreeuropeus, tots ells de gran tradició roserística, a la tardor les roses ja hivernen, aquí tenim el privilegi de disposar d’una segona i a vegades magnifica floració de les nostres roses. Sempre hem dit per això, que era una exposició amb un cert risc per raons climatològiques i aquest any, el força vent dels darrers dies no han ajudat a tenir una bona collita. Tot i això es va poder gaudir d’una col·lecció d’un centenar llarg de diferents varietats de roses.

Alumnes de l’escola Mare de Deu de la Mercè.

Conferència inaugural

La conferència d’enguany que portava com a títol “Les Roses ambaixadores de Catalunya i els seus ambaixadors”, ha anat a càrrec de la nostra amiga i sòcia de la l’entitat Mercè Compte. La Mercè, va fer un repàs pel món de la rosa i la seva representació des dels inicis a casa nostra, dels roserars i de la seva història, dels concursos i exposicions de roses que van afavorir el reconeixement i la divulgació de les mateixes, posant alhora en valor als anomenats “ambaixadors”, els conreadors, obtentors o amateurs que portaren la rosa al seu més alt nivell nacional i internacional, també com a primícia ens va descobrir l’afició roseristica de Josep Ferrer i Guardia.

            Nombrós públic va asistir a l’acte i moment de la conferencia de Mercè Compte

Signatura d’un protocol amb Horta de Sant Joan

A continuació de la conferència es va dur a terme la signatura d’un protocol de col·laboració entre l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i la nostra entitat, Els Amics de les Roses.
L’ajuntament d’Horta, a principis d’aquest any, va voler inaugurar un petit espai, un petit roserar batejat com roserar picassià, en honor a l’artista i pintor Pablo Picasso. Picasso, en la seva joventut, va passar diverses temporades a Horta, de les que va guardar un gran i bon record i fins i tot va arribar a dir que: TOT EL QUE SÉ HO HE APRÈS A HORTA.
L’ajuntament d’Horta, a proposta la Mercè San José, va convidar a la nostra entitat per tal de qui hi fóssim presents en aquest esdeveniment i una delegació de socis ens hi vàrem apropar i assistir a la inauguració d’aquest espai dedicat a les roses i a Picasso, un acte senzill i emotiu en què també hi va participar el jardiner el Sr. Joan Bordas.
De la mateixa forma que nosaltres ens esforcem per preservar la tradició roseristica i la memòria de Pere Dot, Horta de Sant Joan fa el mateix amb el pintor Pablo Picasso treballant per recordar la seva estada en aquest municipi i els forts lligams que l’unien al mateix .
Perquè tots dos personatges, Pere Dot i Pablo Picasso, tot i que a nivells molt diferents, han estat creadors de bellesa i han ajudat a traves de les seves roses i del seu art, a fer visibles i universals els nostres dos municipis.
Aquest maridatge que va proposar Horta de Sant Joan entre Picasso i les roses, fa que neixi la voluntat d’establir una col·laboració entre aquests dos municipis i la nostra entitat i que ara hem recollit en aquest protocol en el què s’inclou la intenció i voluntat de seguir treballant en la divulgació i coneixement del món de les roses.
Van signar aquest protocol la Sra. Lidia Muñoz, alcaldessa de la ciutat, el Sr. Jordi Martín Cuello, alcalde d’Horta de Sant Joan i Jaume Garcia, president d’Els Amics de les Roses

 

Signatura del protocol de col·laboració i entrega dels Guardons

Guardons “Amics de les roses 2019”

Aquest edició fa deu anys en que la nostra entitat va instituir el Guardó Amics de les Roses, en el que volem reconèixer l’esforç de persones, entitats i mitjans de comunicació per divulgar el coneixement i la cultura de les roses i la tradició roseristica a la nostra ciutat i al nostre país.
Els guardons que vàrem entregar aquest any són uns gravats i la seva base és l’estampació d’una branca real de roser pitimini, després l’autora, ha intervingut en cada un dels mateixos, per tan són monotips que esdevenen únics i originals. L’artista local M. Antonia Hernández, a qui volem agrair la seva col·laboració i entusiasme, ha estat la creadora d’aquestes obres.
Aquest any hem volgut honorar amb aquest guardó al Sr. Josep Maria Huguet, pel seu llibre Vides Viscudes en el què fa 22 semblances sobre diversos personatges del nostre país i entre ells a Pere Dot. Aquestes semblances inicialment escrites al Matí Digital, medi de comunicació de ’Associació El Matí, de la que Josep M. Huguet és el president. El llibre, doncs, és fruit de la recopilació dels articles apareguts en aquest mitja. El llibre, ha estat editat per la editorial Gregal i va ser presentat el passat mes de juliol.
Com diu en Joan Safont, en un article aparegut en el mateix Matí Digital: Vides viscudes són vint-i-dos textos escrits amb amor, amb voluntat d’exemple, amb esperit didàctic i narratiu, però no pas hagiogràfic, sinó mostrant les múltiples facetes lluminoses i ombrívoles dels personatges d’uns homes i dones que, com diu el mateix autor, potser no són famosos però sí que cadascun a la seva manera, han construït el país…
També es va guardonar al Diari Ara pel seu magnífic suplement especial dedicat a les roses publicat amb motiu de la diada de Sant Jordi d’enguany.
La seva directora, l’Esther Vera, diu en la introducció d’aquest especial Sant Jordi 2019 que “Aquest és un suplement declinat, el dediquem a un objecte tan comú en les nostres vides que podíem pensar que coneixíem, però que l’art, la ciència i la literatura han declinat gairebé fins l’infinit. I continua dient: “és un suplement per als amants de les flors, però també per als amants de la història, la gastronomia, la botànica o la perfumeria…” .
Creiem que aquesta introducció resumeix perfectament la feina que el Diari Ara va desenvolupar en aquest especial al llarg de 70 planes i de 29 articles. Com entitat, estem contents de la col·laboració que hi vàrem tenir i molt més del resultat final. Creiem que serà un document recordat i força celebrat per tots els amics de les flors i els de les roses especialment.
El guardó va ser recollit per la subdirectora del diari, Catalina Serra i per Thaïs Gutiérrez, responsable del suplement editat pel diari. La Sra. Serra ens va adreçar unes paraules d’agraïment i va manifestar que s’havien divertit molt durant l’elaboració d’aquest especial.
El Diumenge al migdia es va entregar del guardó escolar “Amics de les Roses 2019” a l’escola Mestral, per la seva participació des de fa anys en el concurs infantil de roses que s’organitza en el marc de l’Exposició Nacional de Roses i per l’ampliació del seu roserar escolar.

Homenatge a Anna Sabaté, Francesc Borràs i Ricardo Romagosa

Homenatge a socis i amics

En el tram final de l’acte es va homenatgear a diverses persones, socis i amics de l’entitat, persones que per la seva tenacitat, el seu esforç, el seu tarannà i perquè no dir-ho, la seva saviesa, ens han ajudat a tirar endavant un projecte comú com el que tenim.
Ells han estat els veritables mestres, artífex del nostre saber, sense ells tot hagués estat més difícil. Estarem sempre en deute per la seva paciència, coneixements i bondat
Malauradament, en els últims anys, diverses persones, socis i sòcies ens han deixat, pels quals també va haver-hi un record. Aquestes persones han estat l’Helena Figueres, el Francisco Blanco, l’Alfredo Martínez, l’Antonio Criado i el Jaume Zapater, i darrerament, desprès d’una llarga malaltia, el passat dia 9 de setembre ens ha deixat el Ricard Romagosa.
Fa prop d’un any que la Junta d’Els Amics de les Roses vàrem acordar que coincidint amb la celebració de les jornades de Roses de Tardor faríem un petit homenatge a dos dels socis més antics i col·laboradors de l’associació, Ricard Romagosa i Francesc Borràs, però en aquest cas la previsió del temps ha jugat en contra i en el cas del Ricard hem arribat tard, ell ja no va poder ser-hi amb nosaltres. També es va acordar reconèixer la col·laboració amb l’entitat de l’Anna Sabaté.
Vàrem honorar a aquestes tres persones de forma individual. Una breu semblança de cadascuna d’aquestes persones, presentades per la Rosa Garcia, el Josep Armengol i la Pilar López, va precedir a l’entrega d’un Diploma i una rosa de plata a Anna Sabaté, a Francesc Borràs i a Lolita Álvarez, vídua de Ricard Romagosa

Inauguració de les exposicions i muntatges florals

Es va tancar l’acte agraint a totes les persones que l’han fet possible i fent una foto final de família.
Seguidament, es va procedir a inaugurar les exposicions de Roses de Tardor i posteriorment a la sala d’exposicions de la planta baixa els assistents a la inauguració van brindar amb una copa de cava.
El diumenge al matí va estar dedicat també a les famílies i infants que van poder participar en diversos tallers, ikebana, bonsai, art floral i altres, a més d’un espectacle infantil.
Durant tot el cap de setmana nombrós públic va poder visitar les diferents exposicions que van tenir lloc en les jornades de Roses de Tardor, l’exposició de bonsai a càrrec del club Bonsai Sant Feliu i la 33a. edició de l’exposició de bolets de Collserola.

IMG_4348

Participants i col·laboradors de l’acte

IDIOMES »