La rosa, la seva evolució històrica i les qüestions tècniques relatives al seu cultiu van ser presents a IBERFLORA gràcies a la jornada “La rosa: ciència i tecnologia” organitzada per l’Associació Espanyola de la Rosa, amb la col.laborció de la nostra Entitat, els Amics de les Roses. L’acte, presentat per José Francisco Ballester-Olmos Anguis, professor de la Universitat de València i membre de la Junta Executiva de la Fira, Vicente Peris Alcayde (president de IBERFLORA) i Matilde Ferrer Sena (presidenta de l’Associació Espanyola de la Rosa), va comptar amb la presència de nombrosos professionals i estudiants que van conèixer de primera mà les noves tendències en l’ús de la rosa i en l’obtenció de noves varietats.
En la jornada també es va retre homenatge a la figura del roserista Pere Dot, commemorant així el 125è  aniversari del seu naixement. Jaume Garcia, vice-president de l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat i comissari de l’exposició sobre Dot instal.lada al recinte d’IBERFLORA va glossar la figura d’aquest obtentor de noves varietats de rosers que va aconseguir traspassar les fronteres espanyoles i un gran reconeixement en tot el món.  

Vicent García Martínez, arquitecte i professor de la Universitat Politècnica de València, es va centrar en l’aplicació del roser a la jardineria pública.    Segons Vicent García, a la jardineria moderna s’estan considerant els valors que pot aportar l’ús del roser paisatgiste en el disseny dels nous parcs urbans, en les avingudes urbanes i interurbanes, en les zones d’accés a edificis públics o en parcs esportius. 

Les qüestions tècniques van tenir així mateix una destacada presència en la jornada. Dolors Roca Ferrerfabrega, investigadora de l’IVIA, va explicar les qüestions relatives a l’absorció hídrica i mineral en el roser. Roca ha detallat totes les variables que incideixen en ambdós casos,  també va aportar diferents estudis sobre producció contínua de roses per a flor tallada amb cultiu hidropònic.
Lluís Abad i Garcia, Secretari del Concurs Internacional Roses Noves del Parc Cervantes de l’Ajuntament de Barcelona va exposar el cas d’aquest roserar de la ciutat comtal, l’origen data de l’any 1965. Abad va explicar l’evolució que ha tingut aquest jardí urbà al llarg de la història, detallant les últimes intervencions en matèria de reordenació de les col•leccions existents i l’actual distribució del roserar, en el que hi ha una extensa col•lecció d’exemplars procedents de tot el món .
Seguint amb les qüestions tècniques José Ignacio Cubero, de la Universitat de Còrdova, va abordar el paper de la biotecnologia en la millora genètica de la rosa. Cubero va destacar la gran quantitat d’hibridacions obtingudes amb anterioritat al coneixement de la genètica, i les enormes possibilitats que es van obrir amb la seva aplicació. Cubero va explicar quins són els passos que se segueixen en l’obtenció de noves varietats de rosers utilitzant l’enginyeria genètica, així com les dificultats que presenta aquesta tècnica.
En l’àmbit promocional Rosa Fernández Fontanet, cap de la Secció de Producció Vegetal de l’Ajuntament de Madrid va abundar en la importància dels concursos professionals de roses que van sorgir a partir del segle XIX a Europa i que van permetre la popularització de les noves varietats obtingudes per els roseristes. Fernández va traçar l’evolució històrica del seu cultiu des del seu origen amb les roses silvestres, el nombre encara segueix sent desconegut. També va desgranar els detalls del Concurs Internacional de Roses Noves Villa de Madrid.

Previament,  és va procedir a la inauguració de  les dues exposicions que van acompanyar aquesta jornada, dedicades a Pere Dot : “Sota el signa de la rosa” i l’exposició referent al projecte de la nostra entitat elaborat amb motiu de la commemoració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot. També formaven part d’aquest espai d’exposició uns plafons informatius i de divulgació de les activitats i projectes de les tres entitats dedicades al món de la rosa: La Word Federation of Rose Societies, la Asociación Española de la Rosa i Els Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat.

IDIOMES »