Pocs moments després del començament de l’acte inaugural de Roses de Tardor, la tardor es feia present amb un intens xàfec. Afortunadament ja estàvem a aixopluc i l’acte va transcorre amb una sala dels Àustria plena de gent per acompanyar, un any més, les nostres roses i els nostres guardonats.
Rosendo Mateu, mestre perfumista, ha estat qui, en aquesta edició, els Amics de les Roses hem volgut honorar amb el nostre humil guardó.
Rosendo Mateu és una de les principals figures del món de la perfumeria a nivell nacional i internacional, ha estat, fins fa poc, el que col·loquialment s’anomena el “nas” de la industria internacional perfumera Puig, amb marques com Antonio Puig, Antonio Banderas, Carolina Herrera, Nina Ricci, Paco Rabanne, Shakira,… i ha elaborat perfums com Agua Brava, tot un clàssic d’Antoni Puig de finals dels 60, fins els més actuals com 212 MEN de Carolina Herrera, Herrera For Men, XS Men de Paco Rabanne, etc. Format a Grasse, Ginebra i París és per a la nostre perfumeria tot un referent.
El seu suport al món de les roses, las seva col·laboració en concursos i jornades roseristiques i el seu interès professional per aquesta fragància han fet que el Guardó Amics de les Roses 2014 fos per a ell.
En la seva presentació ens va parlar dels seus més de quaranta anys d’experiència en la professió, de com s’obté un perfum i de l’enorme esforç que cal per obtenir un kilo d’oli essencial de roses i, de quines roses, les damascenes (R. damascena trigintipetala o Kazanlik) eren conreades per a la obtenció del seu perfum. De tot el màrqueting que hi ha al darrera de la creació d’un nou perfum i que, com tot, cal tenir una base molt solida per tal de destacar com perfumista o com cultura que reconeix el fet del perfum. Com perfumista cal gravar els olors en la memòria, fer-te la idea del que vols crear, saber combinar les notes, com qui composa una sinfonia… tenir el coneixement, treballar dur i una certa passió pel que estàs fent són ingredients bàsics en aquesta professió
Com tot, cal anar creant una cultura de les olors per tal que, al llarg del temps, aquesta es popularitzi i ajudi a que les persones acabin generant una base prou solida. La comparació amb el món dels vins va ser prou encertada en aquest sentit.
Posteriorment, es va procedir a la inauguració de les diverses exposicions de Roses de Tardor; “Ikebana amb roses”, El perfum” i l’Exposició de roses amb més de 150 varietats diferents de roses procedents dels nostres conreus del parc Torreblanca, del parc Cervantes de Barcelona i del Roserar de Dot i de Camprubí, del que cal destacar les roses Pernetianes de Pere Dot.
Una agradable vetllada que ens va ajudar a recordar l’existència de les nostres glàndules olfactives i la seva relació amb les roses.