Podem dir que les jornades “Roses a la Tardor” han estat tot un èxit, tant pel que fa a la participació, com al contingut.

El divendres és va fer l’acte inaugural, en el que la Presidenta de l’entitat Pilar López, va explicar l’ampli programa d’activitats realitzades dins del projecte del 125è aniversari i va remarcar els objectius d’aquestes jornades: com un homenatge i reconeixement a la figura del roserista i com un punt de trobada dels amics i aficionats a les roses del nostre país. To seguit, l’alcalde la ciutat, J.A. Vázquez, va agrair la feina que realitza l’entitat dient que la nostra entitat anava molt per davant de l’administració en aquest cas i que creia que un futur podríem treballar en un projecte conjunt. La conferència inaugural va anar a càrrec de Joan Salvat, director de documentals de TV3 i fill de Sant Feliu, que va fer una magnifica conferència parlant de les esperances i frustracions de la  cultura europea al llarg d’quests últims segles, de la caiguda de determinats murs i, per contra,  de l’aixecament d’altres, de la perdurabilitat de la rosa i els seus valors, de la necessitat del record:  “Que seríem sense els nostres records. Sense que el pas del temps i de la vida ens deixés marques i moments. Que és d’un poble o d’una ciutat que oblidi les persones que l’han posat en el mapa, que l’hi han donat nom, personalitat, i color”. Amb una sala dels Àustria plena de gom a gom, la jornada inaugural va ser tot un èxit.

A  l’endemà, més de 100 persones, procedents de Sant Feliu de LL. Calella, Cambrils, Reus, El Vendrell, Terrassa, Torrelles, l’Hospitalet, Guardiola de Fontrubi, Gavà, Barcelona, Madrid i València, van participar pròpiament en la jornada al llarg del matí i part de la tarda.

Pere Cabot, pèrit agrònom i investigador de l’IRTA va fer una dissertació sobre els programes de millora genètica i la’daptabilitat de les roses al clima mediterrani, processos en els que Pere Dot va treballar i va ser un innovador. Mari Luz Retuerta, ens va explicar  la forma d’accedir a les diferents fons per investigar la història de la rosa i va fer esment de la necessitat de conservar i preservar  tota la documentació que es generi sobre la mateixa, fen-nos partícips d’una troballa documental dels anys quaranta dedicada a Francesc Matheu i, on Pere Dot va tenir un paper crucial. Rossend Mateu, reconegut perfumista de fama internacional, va explicar-nos les diferents tipologies d’olors procedents de les roses, mostrant-nos de forma pràctica, tres d’elles, rosa turca, rosa búlgara i rosa de maig absoluta. Jordi Ballester Valveny, ens va mostrar la magnifica col·lecció de rosers de la seva família, més de 800 de 240 varietats diferents i el que cal fer per mantenir la qualitat de la col.lecció. Enric Ferreras i Jaume Garcia, van fer un recorregut pels diferents cercles de relació social en els que Pere Dot es va moure fins als anys 40, a través dels noms de les seves roses. Posteriorment, a aquestes conferències es van celebrar tres taules de treball per analitzar diferents aspectes relacionats amb el món de les roses: una sobre cóm crear afició a nivell infantil i juvenil, una altra sobre els criteris de valoració dels concursos de roses i, una tercera de cóm utilitzar les noves tecnologies per informar del món de les roses. Per la tarda, Joan Bordas va tancar el cicle de conferències, amb una dissertació sobre les roses i la seva utilització en la jardineria, la utilitat  dels roserars i la necessitat dels concursos per estendre l’afició.

 

L’organització va valorar molt positivament l’activitat, tant pel que fa al nivell d’assistència, com pel contingut de la jornada. Les jornades van comptar també amb deu comunicacions gràfiques sobre diferents experiències a l’entorn de les roses: des de l’escola, el treball amb joves jardiners, la creació d’afició amb la gent gran, l’olor de les roses, que anava acompanyada d’un aparell expedidor d’olor, segells  i mata-segells amb roses, la llengua i les roses com element d’identitat, la recuperació del parc Sant Jordi de Terrassa, els blogs: Dias de Rosas i un Món de Roses i, una reflexió sobre la rosa ofici, ciutadania i civisme.

 

Les jornades van anar acompanyades de tot un seguit d’activitats  paral·leles, una exposició de roses de tardor, amb més de 100 varietats diferents de roses, ambientada amb un petit bosc de tardor, fet amb la col·laboració de Jardineria Bordas i  roses procedents dels conreus de l’Associació del Parc Torreblanca. Una exposició d’una vintena de magnífics Ikebana, una exposició de segells i mata-segells amb roses, organitzada pel Cercle Català del Col·leccionisme, una exposició de les roses dels Dot a càrrec de Rafael Plaza, amb una vintena de noves aquarel·les. A més d’una col·lecció de   catàlegs de productors actuals de roses, productes i llibres relacionats amb les roses. El dijous, també es va fer  la projecció, al Cinebaix, de “De-Lovey” pel·lícula que parla de la rosa Linda Porter. Diumenge al matí, van tenir lloc diverses demostracions florals a càrrec de Flors Más lluhi, Floristeria Majó i Floristeria Manolita i una demostració – Taller de Ikebana a càrrec de la sensei Anna Sabater, tallers infantils i un tast de licors fets amb roses a càrrec de Vicooltural.

Des d’aquest mitja, volem donar les gràcies als ponents de les jornades i a totes les persones i entitats que ens han donat suport en l’organització i desenvolupament d’aquestes jornades.

En definitiva, tot un èxit del que la nostra entitat està  molt satisfeta.     

                

  

IDIOMES »