Crònica de la visita:

El dimecres, 18 de febrer, convidats per la nostra entitat, la Sra. Matilde Ferrer, presidenta de la Asociación Española de la Rosa i el Sr. Gerald Meylan, president de la The Word Federation of Rose Societies van visitar la nostra ciutat.
El primer acte va consistir en una visita a l’Ajuntament, en el que van ser rebuts per l’alcalde i la regidora de cultura per tal que el Sr. Meylan signés el llibre de visites de la ciutat. Posteriorment van fer un passeig pel centre de la ciutat on se’ls va mostrar els diferents escenaris on s’ha anat celebrant l’Exposició Nacional de Roses al llarg dels anys.
L’endemà, de bon matí una delegació de la nostra entitat els va acompanyar a visitar el Parc Torreblanca on els varem mostrar els diferents parterres que els membres associats de la nostra entitat conrreuen rosers, tot gràcies al Conveni signat amb el Consell Comarcal per a la utilització de l’espai. Aquesta experiència de col·laboració entre la nostra entitat i la institució va despertar un viu interès per part del Sr. Meylan.

En Ricard Romagosa li va explicar el projecte de plantació de gavarrera que varem començar a fer l’any passat per tal de poder ensenyar a fer empelts. Seguidament ens varem traslladar al Roserar Dot i Camprubí, en Jaume García va fer una explicació genèrica de les diferents col·leccions que s’hi poden trobar. Tot i que l’espai, l’orientació, el disseny i el projecte roserístic van ser força elogiats, tractant al parc de “petit tresor”, van ser molt crítics amb la conservació, manteniment i senyalització de les col·leccions.
Al migdia, al Parc del Palau Falguera, la Sra. Ferrer i el Sr. Meylan, acompanyats, per en Josep Rovira, president de a nostra entitat, per la regidora Lourdes Borrell i per la delegació de la nostra entitat van plantar tres rosers: Mme. A. Meilland, Mil·lenari de Sant Feliu i Rosa de Sant Feliu que van ser regat amb aigua procedent de diferents parts del món, mentre es llegien diversos fragments de poemes d’autors locals i europeus.
Posteriorment, varem dinar al Restaurant Pedagògic del mateix Palau en el que, els alumnes de l’Escola d’Hosteleria ens van oferir un magnífic àpat amb diverses pinzellades de gust a roses.

Per la tarda i després d’un breu descans, es va celebrar una trobada amb membres de les organitzacions dels concursos – exposicions de roses de Reus i Vendrell, excusant la seva asistencia la ciutat de Calella. La trobada, conduïda per la Pilar López, va servir per retrobar-nos i analitzar el moment dels diferents certàmens i per emplaçar-nos a cercar formes de col·laboració entre totes les ciutats roserístiques de Catalunya.

Signatura del protocol de col·laboració

A les 19.30 hores, a la Sala dels Àustria, va tenir lloc l’acte de signatura del PROTOCOL DE COL·LABORACIÓ entre les següents persones i entitats:
Sr. Gerald Meylan, president de la The Word Federation of Rose Societies
Sra. Matilde Ferrer presidenta de l’Associación Española de la Rosa
Sr. Josep Rovira Saladrigas, president de l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu
de Llobregat

L’acte, amb els tres presidents de les esmentades entitats i acompanyats per l’alcalde de la ciutat, va consistir en diversos parlaments en les que es va glossar les roses com un símbol d’unió, d’agermanament, de bona voluntat entre persones i els pobles. També és va demanar el suport pel projecte de la rosa a Sant Feliu a les dues entitats, la mundial i l’espanyola així com també a nivell institucional.

La signatura es va iniciar amb la projecció d’un vídeo que resumia la trajectòria de les roses a la nostra ciutat, la creació de l’entitat Amics de les Roses i la nostra voluntat de tirar endavant projectes més ambiciosos per les roses a Sant Feliu. Josep Armengol en representació de la nostra Associació va iniciar els parlaments fent un recorregut per la nostra història roserista i senyalant diferents propostes per la ciutat. La presidenta Sra. Matilde Ferrer va fer un parlament, en representació de la Asociación Española de la Rosa, que va mostrar el seu ple suport al projecte que l’entitat defensa a la ciutat. Seguidament va intervenir el Sr. Gerald Meylan, president de la The Word Federation of Rose Societies.

Va començar el seu parlament tot dient que: “No he vingut aquí a parlar de política, no he vingut a parlar de religió, jo vinc aquí a parlar de la màgia de les roses”. Aquestes paraules del Sr. Gerald Meylan, president de la The Word Federation of Rose Societies defineixen clarament el sentit del acte que es va celebrar al Palau Falguera davant d’un nodrit grup de sanfeliuencs amants de les roses i de representants de l’Ajuntament, d’entitats locals i de les ciutats roserístiques de Reus, Vendrell i Barcelona.
Poc després es signava el protocol. Que va estar llegit en català, per l’ Àngels Granell i en francès per la Isabel Purificación, que a més va actuar de traductora del parlament del Sr. Meylan.Finalment, va tancar l’acte l’alcalde de la ciutat, Juan Antonio Vázquez, que va emplaçar-nos a seguir treballant i col·laborant per millorar la presència de les roses a la ciutat i va oferir el seu suport i col·laboració perquè això sigui possible.

L’acte es va tancar amb el lliurament de records de la ciutat per als visitants i un aperitiu ofert a tots els presents, que van ser obsequiats amb una rosa i un punt de llibre commemoratiu de la signatura.

L’acte va ser conduit per Israel Ruíz.

El protocol recull els següents plantejaments i compromisos

La rosa ha estat al llarg del temps, una flor emblemàtica per la humanitat, la seva bellesa, el seu aprofitament i coneixement ha transcendit més enllà de qualsevol frontera, raça o nació. Ha estat sens dubte un símbol d’unió, d’agermanament, de bona voluntat entre persones i pobles. Les entitats signats,d’aquest conveni, convençuts de la seva bondat i qualitats, més enllà de les estrictament morfològiques i naturals la volen convertir en ambaixadora de pau i unió entre les persones i els pobles, per això expressem la voluntat de cadascuna d’aquestes entitats de:

· Fomentar la cultura de la rosa en tots els seus àmbits i ajudar a potenciar la tradició roserística arreu, especialment als pobles i nacions on aquesta flor forma part del seu patrimoni i de la seva cultura, contribuint a millorar la presència de la rosa en la consciència col·lectiva i la seva utilització a la nostra quotidianitat.

· Afavorir el coneixement i la divulgació dels esdeveniments que se celebrin arreu del món a l’entorn de la rosa i també dels espais públics o privats dedicats especialment a aquesta flor.

· Contribuir a millorar el coneixement, la divulgació dels treballs d’investigació, de les noves tècniques i formes de conreu i de les produccions de roses que cadascuna de les entitats té dins del seu àmbit d’actuació.

· Intercanviar experiències i desenvolupar projectes comuns.

· Col·laborar en la difusió dels concursos, esdeveniments i exposicions de roses que s’organitzen en les diferents països i ciutats europees, utilitzant per això les eines que cadascuna de les entitats tingui al seu abast.

· Difondre entre els professionals i aficionats del sector roserístic la informació de caire tècnic, cultural o divulgatiu que cadascuna de les entitats signants consideri d’interès per la resta.

·
Aquest objectius els volen aconseguir:

Treballant per la creació de productes que permetin potenciar el coneixement i la cultura de les roses que puguin ser cedits de manera temporal o definitiva a altres ciutats interessades, com exposicions itinerants, vídeos, llibres o altres recursos a nivell de informació i coneixement

Treballant en la elaboració d’un projecte que potencií la rosa a nivell europeu i transnacional a través de les diferents associacions de cada país o nació.

Mantenir contactes periòdics entre les entitats signants d’aquest protocol per fer un seguiment i avaluar el resultat de les activitats i/o projectes que puguin desenvolupar conjuntament, així com per definir noves formes de col·laboració o el desenvolupament de projectes comuns.

Agraïments
Volem agrair la col·laboració de la Rosa Garcia i de la Joana Cava que amb els seus centres de flors i ikebana van ajudar a ambientar els diferents espais de la trobada.
Al nostre reporter fotogràfic Antonio Criado i la filmació d’en Joan Lorenzo que durant tot el dia van seguir-nos pels diversos indrets de la ciutat i a la Isabel Purificación per les seves traduccions al francés. Al restaurant Aire pel seu acolliment i bon sopar i fer descobrir, entre d’altres plats, els calçots al Sr. Meylan. Al professorat i alumnes dels IES Martí Dot del Restaurant Pedagògic del Palau, pel seu magnífic menú, presentació, atencions, i decoració floral. A la Lidia Juvanteny, de Vicooltural, per la magnifica vetllada, vins i explicacions inclosos. També al Francesc Borràs sempre amb el seu bon fer i comprensió, sobre tot a l’hora de passar comptes, al Josep Herrerias per l’edició del punt de llibre. Als treballadors de l’alcaldia i de comunicació i protocol. A l’Àngels d’Opac, a l’Albert Bonet pel vídeo de presentació de la nostra entitat, a tots els socis i sòcies de l’Associació, a més de molts altres col·laboradors que han fet possible aquesta signatura. A tots i totes moltes gràcies.

IDIOMES »