Exposició de roses.

Exposició de roses.

Del 16 al 19 de juny se celebra a Roses la Fira de les Roses. Els Amics de les Roses hi serem presents com en edicions anteriors amb una exposició de roses i un muntatge floral, que enguany estarà dedicat a l’arquitecte i paisatgista Rubió i Tudurí, autor de la casa “Neus” de Roses, tot coincidint amb el 131è aniversari del seu naixement.

Els Amics de les Roses reprodueixen un jardí mediterrani molt present a les obres de Rubió i Tudurí, amb les roses com a protagonistes. Hi ha exposades 68 varietats de roses: 3 miniatures, 18 floribundes i polyantas, 47 híbrids de te i grandiflores.

Un equip format per 11 persones dels Amics de les Roses s’ha desplaçat a Roses per fer el muntatge. Cinc persones s’han encarregat de collir les roses del roserar del Parc de Torreblanca, que s’han exposat en gerros.

Equip dels Amics de les Roses.

Equip dels Amics de les Roses.

L’exposició es fa a la SUF (Societat Fraternal de Roses), situada a la rambla riera Ginjolers.

La vinculació de Rubió i Tudurí amb Roses

L’arquitecte i paisatgista Nicolau Maria a Rubió i Tudurí va realitzar a Roses el Projecte d’Urbanització de la Ciutadella, datat l’any 1918. El va fer per encàrrec del promotor Joan Adolf Mas Yebra, amb motiu de la desafectació militar i la desamortització denitiva de la Ciutadella per part de l’Estat, l’any 1915. En aquell moment, el creixement de Roses passava per esdevenir un centre turístic elitista i burgès, clarament inspirat en les propostes
europees del moment.

En aquesta línia, la proposta urbanística de Rubió i Tudurí, s’estructurava al contorn d’una gran plaça major dominada per una font, on hi havien de ser la casa consistorial, l’església i unes quantes residències de ciutat jardí rellevants que donessin solemnitat al nou centre de poder dissenyat per a Roses.

El projecte també tenia en compte l’edificació de diversos equipaments públics com l’ajuntament, les escoles i un museu, mentre la segona línia de mar, es reservava a un gran hotel i un casino.

Envoltant la ciutat jardí, s’hi construirien un seguit de blocs d’habitatges per a les classes populars rosinques, les quals no es veien excloses d’aquest nou model de ciutat. De tot el projecte d’urbanització, l’única construcció que va tirar endavant va ser la coneguda casa “Neus” (1929), la qual encara recorda avui dia el frustrat projecte d’urbanització de la Ciutadella. La paral·lització de l’enderroc dels trams emmurallats del principal actiu patrimonial de la vila va impossibilitar fer realitat el projecte de Rubió i Tudurí.

Horaris de l’exposició

Divendres, de 20 a 22 h.

Dissabte i diumenge, d’11 a 14.30 h i de 16 a 22 h.

IDIOMES »