Aquesta és la proposta que presenta la nostra entitat en el marc de les Jornades del patrimoni 2017, un  Itinerari pels jardins històrics de la Ciutat.

El verd urbà, els parcs i jardins de la ciutat, ha estat un valor que, tot i ser un element conegut i que forma part de la nostra quotidianitat, no sembla que gaudeixi d’una excessiva apreciació per part dels ciutadans. No vol dir que no el tinguem en compte, el que si creiem és que potser no el valorem suficientment.

façana 1

Molt d’aquest verd urbà és remunta als propis orígens de la ciutat, però és sobre tot a partir del segle XVII quan les grans finques senyorials de la ciutat comencen a convertir terres de conreu i horts en grans jardins a prop de les pròpies cases. Són el cas de Falguera, Torreblanca i Erasme de Gònima.

Un altre part d’aquests jardins comencen a crear-se amb l’arribada del ferrocarril l’any 1854 i l’aterratge a la ciutat de barcelonins que cerquen un espai per a les seves torres d’estiueigs, són els casos de Pins d’Or, dels Fargas, la Torre dels Dimonis, d’en Sayrach o la Torre dels Rosers i Can Nadal i altres més modestes com “Villa Victoria” o els “Padres”.

Per últim es produeix un altre creixement dels jardins urbans     creats per les pròpies  famílies santfeliuenques amb finques importants, potser eren enjardinaments més modestos però prou interessants, poden ser el cas de Can Monmany o de la finca de Sol i Vent d’en Pere Dot.

ajaxhelperO8V9Y0DE

Moltes vegades el creixement urbà de la ciutat s’ha fet partint d’aquestes mateixes finques, és el cas als anys 30 del Clos de Can Nadal, i posteriorment els creixements dels anys 60, que va ser una veritable ruïna pel que fa al patrimoni urbà i el verd de la ciutat.

A la fi, aquestes expansions urbanes ens van deixar una ombra del que havia estat el patrimoni verd de la ciutat, però una ombra prou important i majoritàriament pública que creiem que cal protegir i potenciar i que ha estat abastament ampliada amb nous parcs públics al llarg dels últims trenta anys, entre ells cal remarcar la singularitat del roserar de Dot i de Camprubí.

llac 5 001

Aquest Itinerari pels jardins històrics de la Ciutat,  pretén recordar l’origen de molts dels parcs i jardins públics o privats de Sant Feliu i ajudar al seu coneixement, divulgació i protecció.

Que el gaudiu.

cartell itinerari

 

IDIOMES »