Aquest cap de setmana, una delegació dels Amics de les Roses es va traslladar a la ciutat italiana de Terni per tal de participar a la jornada de presentació de la rosa  San Valentín, creada per Pere Dot l’any 1970.

Les jornades van començar el divendres tarda a la sala d’actes del Museu Diocesà de Terni amb l’acte de presentació a càrrec de les diferents entitats que han participat en la seva organització. Posteriorment, diversos ponents van fer un conjunt de conferències sobre la rosa i Pere Dot i les roses i Sant Valentí.

Charles Quest-Ritson, fundador de l’Historic Rose Group i membre de la Royal Horticultural Society of London i escriptor de diversos llibres sobre el món de les roses i sobre jardins europeus, va iniciar el cicle de conferències fent un repàs de la trajectòria de Pere Dot i la seva contribució, amb les seves creacions, al món de les roses, remarcant la singularitat de les seves roses, sobretot pels seus colors.

Posteriorment, Nicoletta Campanella va explicar el significat del projecte i la implicació de les diverses persones i entitats que hi participen.

Seguidament, Jaume Garcia, vicepresident dels Amics de les roses de Sant Feliu,  va remarcar el paper compromès de Pere Dot amb el seu país, va explicar l’origen de les roses miniatures i la trajectòria del conegut roserista en la creació d’aquest tipus de roses, així com l’origen i genealogia de la rosa San Valentín. Durant la seva intervenció, també va donar algunes possibles versions sobre el per què Pere Dot va batejar aquesta rosa amb el nom del sant.

 

Brigid Quest-Ritson,  va fer una explicació sobre el jardí del laberint de Longleat i le roses dedicades a l’amor.

Acte seguit, Silvia Fineschi va fer una explicació dels objectius que es perseguien amb la creació del roseto Carla Fineschi, de com es va formar i de les diferents col·leccions i continguts d’aquest roserar.

Finalment, Lorenzo Chisci va explicar el procés de reproducció del roser a partir dels rosers i esqueixos enviats des de Catalunya.

La jornada va estar presentada per la periodista Rosella Funghi i es va comptar amb la col·laboració per traduir les ponències de Nicoletta Ramella.

Dissabte es va fer la benedicció del roser i una petita subhasta entre el públic assistent dels primers exemplars del roser. El benefici aconseguit amb aquesta venda es destinarà als damnificats dels terratrèmols succeïts darrerament a la zona.

Al final del matí es va procedir a inaugurar l’exposició Tra il verde e le Rose de la reconeguda aquarel·lista Maria Rita Stirpe, a la històrica i centenària  entitat ciutadana  Il Circolo Il Drago.

Un cop finalitzats els actes, la nostra delegació va poder visitar a Terni i posteriorment ens varem dirigir a Roma, on l’endemà va reprendre el vol cap a casa.

IDIOMES »