fdsc_d004184_fdsc_d004189_red[1]

Sala dels Àustria, presentació del còctel Ice&Roses per l’escola d’hostaleria de l’institut Martí Dot, (foto: Marc Rius)

L’acte d’inauguració de la 8ena. edició de les jornades La Cuina de les Roses celebrat el passat dia 4 d’abril va ser tot un èxit. Amb una Sala dels Àustria plena de gom a gom, Iolanda Bustos, xef del restaurant La Calèndula, de Regencós, va captar l’interès dels assistents a l’acte que van escoltar amb molta atenció la seva intervenció i al finalitzar li van formular diferents preguntes a les quals va respondre amb tot tipus de detall.
Iolanda Bustos va centrar molt la xerrada en la seva experiència en el món de les plantes i les flors i la seva aplicació al món culinari, sense deixar de banda una referència a altres utilitats com el món de la cosmètica o com element terapèutic. Va recordar que l’amor pel món vegetal i el coneixement de les plantes li ve de lluny, del lloc de naixement i dels seus antecessors.

cuina de les roses 2019, JGU (68)
                        Iolanda Bustos durant la seva intervenció

L’interès per aquest món la va portar a estudiar a nivell botànic les característiques d’aquests vegetals i els seus comportaments perquè el resultat en la seva aplicació a la cuina fos més adequat, amb una selecció més acurada per a cadascun dels plats en funció del seu gust i els seus efectes, la manera de conservar les formes, els colors, etc.
La Iolanda es va presentar com una persona autodidacta, que després de molts anys continua aprenent, i va manifestar que s’ha format en aquest camp però que creu que no tot està escrit, que cal experimentar. I afirma que existeix la intel·ligència vegetal, les plantes també ensenyen a les persones i diu que elles són la seva font d’inspiració. Li agrada mantenir el seu planter per utilitzar al restaurant, plantes i flors que no han tingut cap tractament químic i va ressaltar la forma en com s’han de tractar les flors, com s’han de conservar, quines es poden congelar mantenint totes les seves propietats i quines no… Com a anècdota va comentar que inicialment la majoria dels seus comensals eren dones, cosa que poc a poc ha aconseguit canviar i equilibrar aquesta situació.
Iolanda Bustos va explicar alguns dels plats amb flors que elabora al seu restaurant, que combina amb vegetals, peix, carn… fent especial menció a la rosa, dient que es pot utilitzar en tots els plats, encara que en el cas de la carn entén que és millor en els plats amb carn blanca.

Flors-poesia-al-plat_1612648762_31026306_1500x1001[1]
L’acte va ser conduit per Lucia Vaquero, periodista santfeliuenca i experta en periodisme gastronòmic, qui va fer una esplèndida presentació de totes les persones que hi van intervenir: la mateixa Iolanda Bustos, Marta Claramunt, professora de serveis de l’escola d’hostaleria de l’institut Martí Dot, i els alumnes que van elaborar en directe el còctel Ice&Roses, així com el músic Mario Bueno que va amenitzar el moment de la degustació del còctel elaborat per aquest moment i el xampany de roses elaborat per Iolanda Bustos.

cuina de les roses 2019, JGU (49)

A la presentació d’aquestes jornades hi van intervenir també Pilar López, vicepresidenta de la nostra associació, com a encarregada de donar la benvinguda a l’acte, explicar el programa de les jornades i fer el recordatori de les demostracions en directe que es faran en el marc de l’Exposició Nacional de Roses, els dies 11 i 12 de maig. La presentació va finalitzar amb els agraïments a totes les institucions i les persones que col·laboren en aquestes jornades i amb la intervenció de Manel Martínez, regidor de Cultura de l’ajuntament, qui va ressaltar la importància d’aquestes jornades per promoure la cultura de la rosa, símbol de la nostra ciutat, i també la tasca que està fent l’associació per mantenir viva la tradició roserística de Sant Feliu.

cuina de les roses 2019, JGU (187)

IDIOMES »