L’audiovisual, idea original de Magí Boronat, és una obra recent d’aquest 2017.

5 La rosa que va presidir lacte (1)

El passat 18 de maig al vespre a la sala d’actes de l’Ateneu Santfeliuenc, amb molta assistència de públic,  i amb la presència de l’Alcalde de la ciutat Jordi Sant José, de la Tinent d’Alcalde Lourdes Borrell i del regidor de Cultura Manel Martínez, va acollir l’acte commemoratiu dels  25 anys de l’audiovisual Anatomia del disseny, presentat a l’acte poètic Premi Poesia Martí Dot 1992. En aquesta primera part de l’acte es va fer un reconeixement a  Josep Faura, membre del jurat Premi de Poesia Martí Dot, per la seva participació poètica en els dos audiovisual presentats. A més, es va fer  un record a en Jaume Giralt, rapsode, director i actor de la companyia Enric Borràs del Centre Parroquial, en presència de la seva vídua, l´actriu del Centre parroquial Angelina Remolà. En Manel Martínez va lliurar el regal institucional d’un gravat d’una rosa obra de l’artista santfeliuenca Anna Repullo. L’acte fou conduit per en Bernat Casanovas.

En la segona part de l’acte es va presentar l’audiovisual fotogràfic Anatomia del roser, obra recent d’aquest 2017,  d’onze minuts de durada,  idea original, guió i fotografia,  de Magí Boronat, soci de la nostra entitat que ha participat també en l’apadrinament del retorn d’un roser d’en Dot al roserar de la ciutat Dot i Camprubí.  La realització i edició han anat a càrrec de Josep M. Joaquim, que fa anys ens va regalar a la nostra entitat la pel·lícula guardonada “La rosa i el roser” filmació feta en els camps de rosers de la Família Camprubí. Josep Faura ha fet el poema, inspirat en cadascuna de les imatges del video, cercant la paraula, el to just i el moment d’expressar-ho. El punt de llibre de la nostra entitat,  de Sant Jordi d’enguany, era una fotografia de Magí Boronat i un poema de Josep Faura extret d’Anatomia del roser. La veu en off del poema  és de l’actor santfeliuenc, Bernat Casanovas.

4 Magí Boronat lalcalde Jordi San José Bernat Casanovas i Josep Armengol

En Josep Faura va glossar el sentit del poema, i recordà la frase de Plató, en relació a la contemplació de les coses i al fet de conservar-ne suficientment el record. Va fer esment també de la bellesa que forma part de cadascú de nosaltres  com un diàleg intern i de la contemplació i percepció  externa.

En Josep Armengol, en nom dels Amics de les Roses , va agrair aquesta petita obra d’art que és Anatomia del roser, que tracta del roser com un tot, i va parlar que la bellesa es pot copsar sense presses,  i que allò que es fa amb temps perdurarà en el temps, com l’obra i fotografies recollides durant més d’un any per en Magí Boronat del seu roser, el seu únic roser, Armor al jardí de casa seva. I això ens recorda o veiem un cert paral·lelisme amb la monumental obra del director basc Víctor Erice  El sol del membrillo. En la primera, el protagonista és un roser i un fotògraf en el seu jardí. En la segona, un pintor, Antonio López, i el codonyer del seu jardí. En ambdós casos la recerca  de captació de la llum en un moment determinat del dia que fa el roser o el fruit més bell.

També va fer referència a la rosa com a símbol,  del que és efímer i etern alhora, fent esment a la única rosa que presidia la sala d’actes,  que amb la seva presència omplia tot aquest espai. Va tancar el seu parlament amb una mà de pètals adreçat als autors d’aquest  audiovisual.

L’Alcalde de la ciutat, Jordi San José va expressar els eu suport a aquestes iniciatives que fan ciutat, als vincles i relacions que s’estableixen entre les entitats, com en aquest cas el Centre Parroquial, l’Ateneu Santfeliuenc, els Amics de les Roses, i que novament la rosa fos protagonista d’un altra acte cultural, amb aquesta obra Anatomia del roser.

Finalment, Magí Boronat va fer un doble reconeixement als Amics de les Roses i a la Ciutat de les Roses, lliurant una còpia de l’audiovisual, que varen recollir en Josep Armengol pels Amics de les Roses i l’alcalde Jordi Sant José en nom de la ciutat.

Els Amics de Roses van lliurar una rosa a les persones que varen fer possible aquests dos audiovisuals. Podeu veure dues imatges de l’acte fetes pel fotògraf Antoni Mañosas.

IDIOMES »