ANANT PEL MÓN

El viatge de Pere Dot a Brussel·les i París, agost de 1910

Presentació

Aquest és el viatge d’uns joves santfeliuencs per l’Europa de 1910, una    Europa vista pels ulls d’uns nois que segons el seu propi relat no havien sortit mai de casa nostra.

Capçalera de Sang Jova del 28 d'agost de 1910

Capçalera de Sang Jova del 28 d’agost de 1910

L’exposició recull el relat fet per ells d’aquest viatge a la revista de l’època “Sang Jova”, un recorregut que va acompanyat amb imatges dels llocs que van visitar a través de les postals de l’època.

El viatge va tenir lloc a primers d’agost de 1910. Van sortir de Sant Feliu probablement el 4 d’agost rumb a París en Fidel Pi, Bartomeu Codinachs i en Pere Dot, en aquell moment els tres eren membres del Foment Republicà Autonomista.

Pere Dot, als anys 20 (Foto: Arxiu Família Dot)

Pere Dot, als anys 20 (Foto: Arxiu Família Dot)

El relat del viatge està comprés dins de deu articles que es van publicar a diversos números a la revista “Sang jova”. Van des de la sortida del tren de l’estació de França de Barcelona, fins a les ciutats de Cambrai i Colònia, a càrrec de Fidel Pi (Sang Jova, núm.43, 28 d’agost, i els números :44,  45, 48, 52, 56, 59, i 72 del   19 de març de 1911), un article sobre l’estada a Brussel·les a càrrec de Bartomeu Codinachs (Sang Jova, núm. 42, 21 d’agost) i un  article, de Pere Dot (Sang Jova, núm. 43, 28 d’agost), sobre un concurs d’aviació celebrat a París.

Una còpia d’aquesta revista està guardada a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Estació de França de Barcelona, abans de 1926

Estació de França de Barcelona, abans de 1926 (postal d’època)

El relat se centra en el recorregut que van fer amb tren i l’esment del que van veure o visitar durant el trajecte ferroviari, comptant la primera i curta estada a París, de trànsit cap a Brussel·les, el relat de Bartomeu Codinachs, sobre el seu primer dia en aquesta capital i el de Pere Dot sobre el concurs aeri del circuit de l’Est promogut pel diari parisenc Le Matin.

Nova estació d'Orleans , París (postal d'època)

Nova estació d’Orleans, París (postal d’època)

Pere Dot tenia en aquell moment 25 anys, i els seus companys, suposem que,  una edat semblant. Tal com relata en Fidel Pi, sembla que era la primera vegada que feien un viatge per Europa i l’estat d’ànims dels viatgers poc abans d’emprendre el camí era com:

Exposició Universal de Brusseles, pavelló de la maquinaria (postal d'època)

Exposició Universal de Brussel·les, pavelló de la maquinària (postal d’època)

 ...ausells qui no ‘ns haviem mai encar mogut del niu, sentiem frisansa pel moment que s’anava apropant en que podriem aixamplar nostre esguart vers terres desconegudes; en que enlairariem nostre vol i ab ell la nostre ànima cap a regions ont aquesta podés trobarhi quelcom nou, quelcom de lo que la galvanisa i fortifica…”

Circuit de l'Est, concurs del diari" Le matin" (postal d'època)

Circuit de l’Est, concurs del diari” Le matin” (postal d’època)

IDIOMES »