placa Ateneu 

En una sala plena d’amigues i amics de les roses ha tingut lloc al Ateneu Santfeliuenc, la presentació del nostre projecte pel que fa a la celebració del 125è aniversari de del naixement de Pere Dot. Els eixos bàsics del programa ja els vareu poder llegir en aquesta mateixa plana, en síntesi eren: Recuperar la figura i el llegat botànic de Pere Dot, divulgar aquest llegat i fer-li reconeixement públic , conservar tot aquest llegat i fer partícips a les institucions, ciutadans i entitats. La nostra Presidenta, Pilar López, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a tots els presents i d’emmarcar l’acte dins del programa de la celebració.

En Jaume Garcia, vicepresident de l’entitat va fer l’explicació del projecte, tot dient que aquest projecte té sentit amb la participació de la ciutadania, de les  entitats de Sant Feliu i de la coparticipació del Ajuntament, a més d’altres institucions. Encara que fa temps que hem començat ha informar dels objectius i continguts d’aquest projecte, creiem convenient fer la seva presentació pública. Fer la presentació en aquest moment ens ha permès fer un repàs de les motes tasques ja iniciades fa uns mesos. Així podem dir que més de 60 entitats han signat el manifest, així com també ho han fet les institucions amb tradició roserística, com son els ajuntaments de  Barcelona, Madrid, Sant Feliu,  Calella i El Vendrell i el Centre de Lectura de Reus i, han creat un guardó dins de les diferents categories dels respectius concursos de roses en honor de Pere Dot, guardó que serà lliurat per la nostra Associació.

Que s’ha fet una recerca internacional per tal de retrobar roses creades per Pere Dot o per altres obtentors catalans i espanyols i que fruit d’aquesta recerca s’han localitzat 142 varietat Dot, 27 varietats Camprubí i 7 varietats d’altre obtentors, a més establir relació amb diversos parcs europeus per tal de que ens proporcionen aquestes varietats i així poder fer intercanvi amb ells.

Per altre banda podem anunciar que l’ajuntament de sant Feliu dedicarà l’Exposició Nacional de Roses a Pere Dot, també organitzarà una exposició temàtica dedicada a aquest roserista. Aprofitant la seva estada a Barcelona, amb motiu del concurs de roses noves de la mateixa ciutat, tindrem el plaer de rebre a la presidenta de la Federació Mundial, la sud-africana, Sra Sheenag Harris i una delegació internacional d’aquest jurat.

També s’ha començat a treballar qüestions com la plana web dedicada a Pere Dot i que en breu estarà operativa, la creació de diversos grups de treball i una beca de recerca. També és va anunciar la possibilitat de crear un fons documental on poder consultar i investigar sobre les roses a Catalunya i les accions dutes a terme fins ara sobre aquest tema. Amb els contactes amb les diverses ciutats roseristíques és va proposar l’organització d’una conferència nacional dels Amics de les Roses, amb l’objectiu de fer ua reflexió col•lectiva sobre el tema a més de poder glosar la figura de Pere Dot. També s’ha establer contacte amb la Federació Mundial, (WFRS), amb la Asociación Española de la Rosa per tal de celebrar a Sant Feliu la primera convenció internacional Pere Dot. Posteriorment, és va passar un tràiler del vídeo que s’està elaborant a càrrec de l’Albert Bonet.

presentació del projecteEl President de l’Ateneu, Joan Diez, va agrair el gest de col•locar una placa en el lloc on es va celebrar la primera Exposició de Roses de Pere Dot, l’any 1928 i va tenir un gest simpàtic al regalar a la presidenta de l’entitat una piruleta en forma de rosa. Finalment, l’alcalde de la Ciutat, Juan Antonio Vázquez, va agrair l’esforç de l’entitat, va manifestar la voluntat de  l’ajuntament de participar activament en el desenvolupament d’aquest projecte  i va fer esment a les diverses activitats que l’ajuntament té plantejades.

 En el mateix acte vàrem col•locar la tercera placa commemorativa, emmarcada dins de la ruta de les roses de Sant Feliu, les dues anteriors van ser, la primera al Parc Torreblanca, bressol de les roses de la nostra ciutat i la segona a la plaça P. Dot, commemorant el naixement del il•lustre roserista.

  presentació  del tràiler per l'Albert Bonet         

 Abans que el president de l’Ateneu descobrís la placa, en Josep Armengol va fer una referència a l’Exposició de Roses de l’any 1928 i a la participació d’en Pere Dot en aquest esdeveniment i, per part de tres representants de tres Corals de la ciutat es van llegir diferents poemes. 

IDIOMES »