El divendres va tenir lloc l’acte inaugural de les jornades Roses de Tardor, la pluja que ens va acompanyar durant tot el cap de setmana, va aportar una nota més a l’ambient tardorenc de les jornades. Durant l’acte es va fer el lliurament del guardó Amics de les Roses 2011, a la Sra. Hella Brumme, representant del roserar Europa Rosarium de Sangerhausen d’Alemanya, pel seu paper fonamental en la conservació de varietats roserístiques d’arreu del planeta i per la seva contribució a l’execució del projecte endegat per la nostra entitat de recuperació de les roses dePere Dot per a la nostra ciutat.

La nostra presidenta, Pilar López, va agrair la contribució d’Europa Rosarium al desenvolupament del projecte de l’entitat, va explicar també les circumstàncies en que s’estava produint aquest retorn i va avançar les diferents activitats que tindrien lloc durant les jornades. A continuació es va passar un audiovisual sobre el roserar Europa Rosarium en el que s’explicava la seva història i la seva contribució per la conservació de varietats de rosers d’arreu del món. Aquest  parc té seixanta mil rosers de  8.405 varietats diferents. En el lliurament del guardó, -una aquarel·la de Rafael Plazade la col.lecció  Les roses d’en Pere Dot,-la Sra. Hella Brumme va correspondre amb unes paraules d’ agraïment pel guardó  rebut i per a l’entitat que el donava tot recordant que l’objectiu del parc és conservar les varietats, entre d’altres motius, per evitar, que circumstàncies com les que hem patit a la nostra ciutat per la pèrdua d’un patrimoni vegetal tant important,  no es repeteixen. Ells consideren un deure el  fet de  contribuir a refer la col·lecció dels rosers del nostre país.

Tot seguit, l’alcalde de la ciutat Sr. Jordi San José va agrair, a l’associació Amics de les Roses la feina que fan per mantenir i recuperar la  tradició de les roses a la ciutat, així com també a la ciutat de Sangerhausen i al seu roserar per l’enorme esforç i contribució que fan per difondre i expandir pel món el coneixement i estimació per les roses. Va  destacar finalment les vinculacions  que  ens ofereixen les roses amb les persones , els pobles i la cultura.

A continuació va tenir lloc la conferència a càrrec d’ Àngel Merino. Amb el títol  “Les roses: cultura, valors i identitat“, la conferència  es va estructurar entorn de quatre eixos. En el primer l’Àngel va parlar de les roses com a generadores de coneixement i de cultura, i va dir que… El seu rastre al llarg de tots els temps ens ha permès parlar de la sempre present empremta històrica de les roses. Prefereixo parlar del palimpsest cultural de les roses, parafrasejant alguns sociòlegs i urbanistes quan parlen de la construcció de la ciutat. El palimpsest era un tauler –pissarra– en què es podia esborrar l’escrit per tornar a escriure-hi a sobre, encara que sempre hi quedaven les petjades anteriors. Doncs bé, les petjades de la rosa no desapareixen mai… Durant més de vint segles les roses han constituït el nucli central d’una forma d’entendre la vida i de viure-la….

En el segon, va tractar de..les roses generadores de valors humans.  Perfecció ètica i perfecció estètica. …la perfecció de la rosa emana de la seva arquitectura: “la seva el·lipsi perfecta, amb cercles voltant altres cercles evoca una matemàtica sàvia…

Al mateix temps que aquest anhel de perfecció, la rosa representa la llum, l’amor, la vida, i simbolitza la discreció i la humilitat.

Va continuar parlant de  les roses en temps de crisi. En aquest apartat ens va aproximar al drama humà i al dolor que es genera en moments com a aquests i al fet de com les roses contribueixen, amb la seva presència, a remarcar encara més aquest dolor, l’Àngel ens va parlar de tres exemples, el primer relacionat amb la història de la nostra guerra civil del que Avui a tot arreu les coneixem com “Les Tretze Roses”. Una llegenda viva que reivindica des del dolor de les tretze roses, la lluita contra l’oblit i per la memòria.

L’altre exemple …té a veure amb les crisis econòmiques i socials, amb l’exclusió de moltes persones del benestar, amb la violència de gènere i el crim organitzat. Un clima d’inseguretat marcat pel desarrelament, la violència i la por. Això és el que està succeint a una nena real com la vida mateixa a la ciutat de Medellín, a Colòmbia. Es diu Mónica Rodríguez i malviu a la seva barriada venent roses

L’Àngel es va referir a … un poema de Vinicius de Moraes que té com a teló de fons el dolor humà causat per la bomba atòmica a la Segona Guerra Mundial. Indirectament critica també la concepció d’un tipus de progrés que posa en perill el futur de la humanitat. Es tracta de “La rosa de Hiroshima”:

Piensen en las criaturas,

mudas telepáticas.

Piensen en los niños

ciegos inexactos.

 

Piensen en las mujeres

rotas alteradas.

Piensen en las heridas

como rosas cálidas.

 

Pero ¡oh! no se olviden

de la rosa, de la rosa,

de la rosa de Hiroshima.

La rosa hereditaria,

la rosa radiactiva,

estúpida e inválida.

 

La rosa con cirrosis.

La antirosa atómica.

Sin color, sin perfume,

sin rosa, sin nada

En temps de crisi, les espines es fan més visibles i les roses ens tornen més sensibles…

Finalment, acabà  parlant  de  les  roses com a constructores de la nostra identitat local, referint-se als pregons de la Maite Carranza i de l’Agustí Vilar en els que els dos pregoners incidien en el seu moment en aquest tema.. com una cosa que pertany a la nostra genètica identitària, al nostre patrimoni cultural. L’Àngel parlava — que… la rosa constitueix un element imprescindible en el patrimoni simbòlic i immaterial de Sant Feliu de Llobregat i constatava …que construir identitat, construir patrimoni cultural, comporta també posar les mesures necessàries per salvaguardar-lo. És a dir, donar sentit a termes com els que ara assenyalaré i saber convertir-los en verb, en acció: comunicació, conservació, preservació, protecció, promoció, selecció, revitalització, sostenibilitat i transmissió. Em consta que la iniciativa pública –el nostre Ajuntament– i la iniciativa social –l’associació Amics de les Roses– s’estan posant les piles. No podem fallar a la ciutadania. És la nostra contribució responsable a una ciutat de roses i de persones que la volem més bella, més sensible, més humana, més solidària i acollidora per a nosaltres i per a les generacions futures.  Tot acabant amb un…Llarga vida a les roses a Sant Feliu de Llobregat.

Posteriorment, amb un important nombre d’assistents, es van inaugurar les diferents exposicions i es va oferir un vi d’honor.

Les exposicions de roses, d’ikebana i d’altres motius relacionats amb l’art floral es van poder visitar durant tot el cap de setmana, de10 a14 h i de17 a20 h.

Enguany les inclemències del temps, primer la sequera i desprès els aiguats,  no ens  ho han posat massa fàcil,  però, malgrat això i gràcies a la contribució de molts socis i sòcies i  de la col·laboració del roserar del parc Cervantes de Barcelona,  varem poder mostrar una col·lecció de més de 100 varietats de roses diferents i una altra de fruits de rosers dins el marc de l’exposició de roses .

L’espai destinat a l’exposició de roses fou ambientat amb un petit jardí  en el  que va contribuir, amb la cessió de planta, l’empresa Jardineria Bordas de Gavà i, els muntatges florals han estat tots realitzats per membres de la nostra entitat.

L’exposició d’aquarel·les, les roses  d’ en Dot  d’en Rafel Plaza, una magnifica exposició d’Ikebanes amb roses, presentades per diferents alumnes de  l’escola Ikenobo, pertanyents als cursos que es fan a Sant Boi i també als organitzats per la nostra entitat, han estat altres dels espais de gran interès per als visitants.  Aquesta darrera exposició ha estat dirigida per l’Anna Sabaté qui també ens va oferir el diumenge una conferència relacionada amb aquest art de la ikebana  amb un passi d’imatges d’ikebanes en les diferents estacions de l’any.

Dins l’espai del Palau Falguera també, es va poder veure la col·lecció de segells del Cercle Català del Col·leccionisme, entitat que aquest any ha tret un segon segell dedicat aPere Dot, així com una col·lecció de productes de roses i una altra de catàlegs amb les novetats de diferents productors nacionals i estrangers.

D’altra banda, el dissabte 5, es va celebrar el sopar de l’Associació Amics de les Roses, juntament amb el lliurament dels diplomes d’apadrinament dels 37 rosers dePere Dotque retornen a la ciutat.

El sopar va tenir lloc al restaurant Aire del Palau Falguera, en una sala plena de comensals i  en un ambient emotiu es van lliurar els diplomes acreditatius de   l‘apadrinament de les roses que han tornar a la nostra ciutat. Entitats, empreses i persones han contribuït a aquest retorn. S’han apadrinat 37 varietats de rosers creats per enPere Dot ila seva família. Els diplomes van ser lliurats perla Sra. Hella Brumme, després d’una explicació sobre el roserar Europa Rosarium i un audiovisual sobre les roses apadrinades i els seus padrins, feta per en Jaume Garcia.

Tots els actes van estar organitzats per l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu, amb la participació de l’Ajuntament.  Des d’aquesta entitat fem una valoració positiva del treball realitzat i de les activitats desenvolupades, malgrat  que la  intensa pluja del cap de setmana, no convidava  massa  a fer una passejada per la ciutat.

Volem recordar que  en el programa Roses de Tardor s’inclou també la projecció de nou del documental “Les arrels de les roses” que tindrà lloc el dijous 17 de novembre, a les 19.30 h, al CineBaix . L’entrada és gratuïta. Tothom hi és convidat.

   

IDIOMES »