Una seixantena de persones, en dos grups,  van participar ahir en l’Itinerari dels jardins històrics de la ciutat. la ruta va recorre els jardins de Pins d’Or, la Torre del roser, Can Sayrach, Can Nadal, Ca n’Erasme i Palau Falguera.

Diversos personatges van anar apareixent durant el recorregut, així Carles Fargas ens va  rebre a Pins d’Or convidan-nos a la magnifica xocolata que elabora el seu pare a l’obrador de la renombrada pastisseria de Barcelona. Els masovers de la Torre dels rosers, enfeinats en la recollida i trencada d’ametlles, ens van fer cinc cèntims dels seus “amos” i de la seva feina. De Manuel Sayrach ens vàrem poder assabentar de la seva tragedia familiar i la  del  seu jardí. A les franceses, des de la voravia, dons no vàrem obtenir permís per accedir al recinte,  les nostres guies Bea i Anna ens van relatar com era el jardí creat per l’Erasme de Gònima i de les seves guerres amb els Falguera per qüestions de les mines d’aigua. Finalment el Barò de Maldá, acompanyat d’una dama, ens va rebre als jardins de Can Falguera, explican-nos, entre d’altres coses, els mals de ventre que va agafar en la seva visita i refrigeri a Ca n’Erasme. A més, segons ell,  els jardins  de Can Falguera no te punt de comparació amb els d’aquest nou vingut a l’aristocràcia com és el de Gònima.

Uns plafons explicatius a cada espai, amb plànols, imatges  i unes fotos fetes en vols aeris de 1956 fins el 1991,  ens feien més entenedors com havien estat aquest jardins al llarg del temps.

Al final el Barò de Maldá ens va convidar a un petit refrigeri i una copa de cava al seu Palau.

Volem agrair la col·laboració del sr.  Pedro Alonso i del Dr.  Sr. Carles Franquelo de Germanes Hospitalarias, de la Cia. Soler i Sauret i del seu conductor Jordi Nieto, de l’ Àngel i l’Àngels d’OPAC, de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, del Museo de la Tarjeta Postal, de l’ Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya i de l’arxiu particular de JGU. També volem agrair la participació dels actors Josep Herrerias, Francesc Garcia, Àngels Granell, Josep Ollé, Rosario Martín i el Baró Albert Miquel, també de les guies Bea Gimenez i Anna Gómez, a més dels socis de l’entitat Pep Armengol, Rosa Garcia,  Joan Prats, Roser Ribas i Josep Uslé, Isabel  Aguilá  i M. Antonia Campamá i el suport de Silvia R. d’Arrels Locals.

la recerca, selecció d’imatges, text i diàlegs  de l’Itinerari dels jardins Històrics  ha esta a càrrec de Bea Jiménez i Jaume Garcia. Els esquemes de plànols i el seu disseny gràfic a càrrec d’en Jaume Garcia i Àngels Xarau. Les imatges aèries corresponent a l’arxiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

IDIOMES »