Vista general de l'acte Viles Florides 2015

Vista general de l’acte Viles Florides 2015

El passat dimecres 9 de setembre ha tingut lloc a l’Espai natural Riera de Villacrosa – Font del Pic, a Sant Hilari Sacalm, l’acte de lliurament de distincions a les Viles Florides. La jornada ha estat marcada per un ambient festiu on alcaldes, regidors, tècnics municipals, i convilatans de tots els pobles de Catalunya s’han trobat per continuar unint voluntats i en fer créixer el verd a Catalunya.

El moviment Viles Florides Viles Florides, és un moviment impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) per a fomentar la millora de l’espai verds a tots els nivells, des de les grans infraestructures públiques o privades fins als espais d’àmbit particular, com escoles, casals, centres cívics, comerços, restaurants, jardins i balcons domèstics. La idea, similar al concurs Villes et Villages Fleuris que se celebra a França des de fa més de 50 anys, és atorgar un distintiu, la Flor d’Honor, a aquells municipis que destaquin pel seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través dels espais enjardinats i la millora de l’espai urbà.

Després de les tres primeres edicions de Viles Florides, en les quals s’havien atorgat Flors d’Honor a 37 municipis, enguany, en la seva quarta edició, la participació al moviment Viles Florides ha estat realment un èxit amb 68 municipis guardonats, 6 iniciatives florides destacades i més de 2.900 seguidors en xarxes socials que han decidit sumar-se al moviment, compartint les imatges dels seus espais verds a la web de Viles Florides

En les intervencions de l’Honorable Sr. Vicenç Estanyol, director dels SSTT del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació a Girona i de Pere Cabot, enginyer agrònom i membre del jurat de Viles Florides, s’ha destacat el valor i l’aposta dels municipis catalans per la millora i el sosteniment de l’espai urbà amb l’objectiu de fer créixer l’interès per la natura i el verd, i afavorir la consciència sobre el medi ambient i la necessitat de viure en espais sostenibles, més atractius pels visitants i que ofereixen una major qualitat de vida als habitants.

Nova rotonda al carrer del Pla amb Ramón i Cajal

Nova rotonda al carrer del Pla amb Ramón i Cajal

És d’agrair  de la   intervenció del portaveu del jurat Pere Cabot la referència que va fer de Pere Dot i la cita al poema “Roses” de la Joana Raspall:

Per fer més duradora la gràcia al jardí,

atura la mà!

No cullis la rosa!

La que ara és desclosa

mai més pot florir.

Els guardonats d’aquesta edició 2015

El municipi més guardonat d’aquesta edició ha sigut Olot, amb 4 flors d’honor. Segon el Jurat de Viles Florides, el “verd“ d’Olot és vist com una estratègia de ciutat, completament integrat en la trama urbana.

Sant Feliu de Llobregat, juntament amb 21 municipis més, va obtenir 3 flors d’honor, per tant, després del guanyador podem dir que varem fer un  magnífic paper en la nostra primera participació en el moviment de Viles Florides.

En la seva valoració, el jurat deia de nosaltres:

Amb la destacada participació del “Amics de les Roses”, disposa d’un interessant roserar, amb una extensa col·lecció de roses obtingudes per roseristes de la terra com per exemple en Pere Dot i Martínez. També té un important patrimoni de parcs, jardins i rotondes, dissenyades i mantingudes amb criteris de sostenibilitat.

Roserar de Dot i de Camprubí, un dels elements més valorats pel jurat.

Roserar de Dot i de Camprubí, un dels elements més valorats pel jurat.

Es van donar altres guardons  a les iniciatives florides de:

– Espais públics florits: El Parc del Castell de Peralada

– Col·lectius florits: L’Unió de botiguers de Llinars del Vallès

– Racons florits: El restaurant Roig Robí de Barcelona, al Carrer Sèneca.

– Llars florides: Carola Rahola i Mireia Sans de Barcelona.

IDIOMES »