Sant Feliu i les roses

LES ROSES A CATALUNYA

És a finals del segle XIX i sobretot a principis del XX, quan el canvi del concepte d’enjardinament i de conreu, els avenços tècnics i la moda pels viatges faran que es desenvolupin a Espanya i a Catalunya d’una manera especial el camp de la roserística.

 

En aquest sentit cal esmentar Joaquim Aldrufeu com a un dels pioners pel que fa a l’aplicació de les noves tècniques genètiques en la hibridació de roses. La producció de Joaquim Aldrufeu era de tal magnitud que l’any 1890 ja havia editat divuit catàlegs amb més tres-centes cinquanta varietats de roses.

 

El nom de Joaquim Aldrefeu també se l’ha de tenir present perquè va ser un dels mestres destacats dels obtentors catalans, entre els quals trobem el santfeliuenc Pere Dot i Martínez, obtentor per excel·lència i referent obligat en el món de la roserística a nivell mundial.

Catáleg Aldrofeu 1899
Rosa Reina Maria Cristina, J. Aldrofeu
Catàleg Pere Dot 1934
Catàleg C.Camprubí, 1944

LES ROSES A LA COMARCA DEL BAIX LLOBREGAT I A SANT FELIU

No és casualitat que quan es parla de roserística a Catalunya es pensi en el Baix Llobregat. Són molts els noms il·lustres de la roserística catalana i espanyola vinculats al Baix Llobregat, com ara Camprubí, Torre Blanca, la finca dels marquesos de Monistrol, que reparteix la seva propietat entre Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat, famosa pel conreu de rosers pràcticament fins a la dècada dels setanta del segle passat, així com els santfeliuencs Llorenç Pahissa i Pere Dot i els seus hereus.

Pere Dot i Martínez comença en el món de l’horticultura de la mà del seu pare Simó i acabarà fundant una nissaga dedicada a l’obtenció de roses que s’ha perllongat durant tres generacions.

Els seus inicis però no van ser gaire fàcils. Després de discutir-se amb el seu pare per voler-se dedicar a la floricultura es va traslladar a treballar amb Joaquim Aldrufeu. L’interès per l’horticultura i de forma especial per la floricultura el va portar a viatjar per Bèlgica i França. Va ser concretament a París on va descubrir a través d’una publicació la seva veritable vocació per les roses.

De fet els seus inicis com a obtentor els fa amb dues roses d’origen francès (Mme Ravary i Mme Edouard Herriot) de les que en resulta la varietat Margarita Riera.

A partir d’aquí la seva producció anirà creixent de la mateixa manera que el seu prestigi. És al 1936 quan comença a investigar en l’obtenció de roses petites, més conegudes com a miniatures, fins al punt d’aconseguir la rosa més petita del món a la que li va donar el nom de Si. El nom de la rosa es deu a la resposta que va donar quan li van preguntar si era la més petita del món. Pere Dot va respondre amb un “si”, d’aquí el seu nom. Pel que fa a les miniatures també en destaquen Perla de Alcanada, Regina, Perla de Montserrat o Para tí.

Els reptes no havien fet més que començar. A partir d’aquí va treballar per fer roses més estilitzades, amb la tija més llarga, fulles més grans i colors nous. En relació als colors val a dir que el seu fill Marí Dot va aconseguir una rosa molt fosca que es va presentar en societat amb el nom de Tarradellas.

Enric Farreras

On som

Seu oficial: Ateneu Santfeliuenc | c/ Torras i Bages, 23 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa | 08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat

IDIOMES »