La hibridadora valenciana Matilde Ferrer ha presentat la creació de tres noves varietats de roses durant aquest any 2021. Matilde Ferrer pertany a una saga de roseristes valencians i és la responsable de la part científica de Rosales Ferrer.

Rosa Clotilde Sorolla

Rosa Clotilde de Sorolla

Rosa Clotilde de Sorolla, nova varietat de Matilde Ferrer.

La primera d’elles ’Clotilde de Sorolla’ vol ser un homenatge a Clotilde García del Castillo (1865-1929), esposa del pintor Joaquín Sorolla i fundadora del Museu Sorolla. Va ser presentada i plantada als jardins del museu creat amb ell seu llegat a Madrid.

Sorolla, anomenat el pintor de la llum, era un gran aficionat a la jardineria i a les flors. Va deixar un reguitzell d’obres seves amb roses, jardins i flors.

El roser, és un floribunda tipus paisatgístic amb roses grans i molt plenes, de 26 a 40 pètals, de color té, perfumada i de floració abundant i continuada. Té el fullatge dens i verd clar brillant, amb un creixement compacte d’uns 70 cm d’alçada i és resistent a les malalties.

És fruit del creuament entre les roses ‘2002 MO’, floribunda francesa, de color vermell, i la rosa ‘Queen Nefertiti’, rosa anglesa de color groc clar albercoc.

Rosa Santiago Ramón y Cajal

Rosa Ramón y Cajal

Rosa Ramón y Cajal, nova varietat de Matilde Ferrer.

La segona de les roses presentades ha estat la rosa ‘Santiago Ramón y Cajal’, un homenatge a qui va ser Premi Nobel de Medicina al 1906 “per les seves aportacions al coneixement del sistema nerviós”. Entre les múltiples contribucions de Ramón y Cajal (1852-1934) hi ha el descobriment de petites protrusions a les dendrites de les neurones que va denominar “espines”, per la seva semblança a les del roser. Actualment se sap que les espines dendrítiques són clau en els processos de memòria, aprenentatge i cognició.

El roser és un floribunda amb roses mitjanes, de color groc ataronjat, de 4 a 11 pètals, amb fullatge dens i de color verd fosc. El roser és compacte de creixement fent entre 60 i 80 cm, és resistent a les malalties. Va ser premiat a Madrid com a la millor varietat espanyola l’any 2019.

És un creuament entres els rosers ‘Fleurette’, roser creat l’any 1977 per la casa Interplant d’Holanda, i el roser ‘Golden Holstein’, roser de l’any 1989, de la casa Kordes d’Alemanya, els dos floribundas.

Rosa Margarita Salas

Rosa Margarita Salas

Rosa Margarita Salas, nova varietat de Matilde Ferrer.

La tercera de les roses està dedicada a una altra científica, Margarita Salas (1938-2019), un referent en la ciència espanyola i internacional per les seves investigacions i el seu magisteri. Va realitzar importants descobriments, entre els quals destaquen la direccionalitat de lectura del missatge genètic i l’enzim ADN polimerasa del bacteriòfag Phi.29. Aquesta polimerasa permet replicar ADN de quantitats ínfimes i amb gran fidelitat, fet que ha tingut importants aplicacions biotecnològiques en genètica, oncologia, arqueologia, medicina forense i criminologia. Ha estat la patent més rendible en la història del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La rosa ‘Margarita Salas’ és de color blanc, té de 4 a 11 pètals, és de flor mitjana i una fragància suau. El fullatge és dens i abundant de color verd mitjà semi mate. És de creixement molt compacte, amb una alçada mitja de 0,60-0,80 cm. És resistent a malalties. Ha estat guardonada com a Millor Varietat de Paisatge Barcelona 2019 i Millor Varietat de Paisatge Madrid 2020.

És fruit del creuament entre les roses ‘Trier 2000’, creada per Reimer Kordes d’Alemanya l’any 1985, i la rosa ‘White Knock Out’ de l’any 2008, creada per William J. Radler d’Estats Units, les dues floribundas.

IDIOMES »