16463130_1316841988359671_8053157236745998627_o

Pere Dot, al 1970 va crear una rosa miniatura anomenada ‘San Valentín’.

Diverses entitats de la ciutat de Terni van engegar una iniciativa per aconseguir una rosa dedicada al patró de la ciutat, Sant Valentí. L’objectiu que persegueixen amb aquesta iniciativa és que regalar el roser ‘Sant Valentí’ en aquesta jornada esdevingui una tradició.

En la seva recerca van trobar-se amb la rosa que Pere Dot ja havia creat batejada amb aquest nom, a partir d’aquell moment contacten amb la nostra entitat per demanar informació i cercar la nostra col.laboració i suport per tirar endavant el projecte.

Fa gairebé un any que es van produir els primers contactes, però ha estat a partir del mes de juliol quan s’ha intensificat la nostra col.laboració, quan vàrem rebre la visita d’una delegació d’aquestes entitats itàlianes. Vàrem començar a concretar la nostra col.laboració i  participació  en el projecte. Aprofitant  la celebració de les jornades de Roses de Tardor, vàrem signar un conveni de col.laboració entre tots els participants i  presentar aquest projecte a Sant Feliu.

Les entitats signants del protocol a Sant Feliu van ser L’editorial Nicla, com promotora del projecte, el Roseto “Carla Fineschi”, com a conservador a Italia de la rosa, el viver Ochi di rosa, encarregat de reproduir-la a Itàlia, Roses Dot i la nostra entitat.

La família Dot ha autoritzat la  presència de la rosa en el projecte i també la seva reproducció, per abastir el mercat i la potencial demanda. Els promotors del projecte han aconseguit els acords necessaris per registrar el roser i també per reproduir-lo.

Ara, en el marc de la celebració de les festa patronal  de la ciutat de Terni, s’han organitzat unes jornades de presentació i llançament d’aquest projecte i els Amics de les Roses hem estat convidats a participar amb una ponència sobre l’origen de la rosa i el seu nom.

En les mateixes hi participen com a organitzadors El Garden Club i El Rotary Club  de Terni, l’Unione de Gardens clubs de Italia (UGAI), La Confagricultura d’Umbria  (Associació d’agricultors de la regió d’Umbria), a més de la resta de signants del protocol.

Terni és una ciutat del centre de Itàlia, de la regió d’Umbria, que té per Sant patró a Sant Valentí, no cal recordar la relació romàntica d’aquest Sant amb tots els enamorats, tradició estesa mundialment, tot i que a Catalunya preferim el nostre Sant Jordi.

La rosa Sant  Valentín, és un roser miniatura, de color rosa porpra, de entre 25 i 30 pètals, molt floridor en corimbes de cinc a deu flors, creat per Pere Dot l’any 1970. És un creuament entre (Sweet Fairy x Perla d’Alcanada) X Perla de Montserrat. Està plantat al roserar de Dot i de Camprubí  des de l’any 2011.

programmarosasanvalentinonew

IDIOMES »