visita Sayrach, set. 2018, JGU (2)

Més d’una trentena de persones van participar el dissabte, dia 22 de setembre, a la sortida que vàrem organitzar per visitar les cases que Manuel Sayrach i Carreras va construir a Barcelona l’any 1918 i 1926.

La historiadora Bea Jiménez va fer una introducció sobre els Sayrach i el modernisme i posteriorment el fill de l’il·lustre arquitecte, Manuel Sayrach Fatjo dels Xiprers, ens va fer un recorregut pels dos vestíbuls de les cases detallant-nos els molts significats dels diversos espais i racons de l’edifici, lligats tots ells a la “filosofia de la llum” en la qual es basava el seu pare.

L’arribada del ferrocarril a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, l’any 1853, va propiciar, per la seva proximitat amb Barcelona, la presència de nous residents a la ciutat. Una de les primeres famílies que van venir a Sant Feliu va ser la família Sayrach, a la finca situada entre la via del tren, el carrer Montserrat, la rambla i l’anomenat camp del blat. Manuel Sayrach i Carreras va remodelar el jardí i la casa, que posteriorment seria coneguda com la “Torre dels dimonis”, avui malauradament desapareguda.

Amb aquesta visita ens vàrem endinsar en dues de les obres existents d’aquest arquitecte humanista, veritable home del renaixement, com la Casa Sayrach o casa de la Nata (1918), de l’avinguda de la Diagonal, 423-425, que fa xamfrà amb el carrer d’Enric Granados, i la casa veïna, coneguda com «Manuel i Montserrat» (1926), del carrer Enric Granados, 155, que ell dedicà a la seva esposa.

 

IDIOMES »