Activitats
FESTA I PLANTADA POPULAR DE  ROSERS

Anualment, entre la última setmana de gener i la primera de febrer, se celebra al Parc de Torreblanda la Plantada popular de rosers, activitat organitzada per l’Associació Amics de les Roses i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquesta festa té lloc en diumenge, comença a les 10 del matí amb un esmorzar popular, per tal d’agafar forces per a la plantada popular de rosers. Té com a objectiu mantenir plens de rosers tots els parterres del Parc de Torreblanca i animar les persones assistents a plantar rosers.

Al llarg del matí es fan diverses activitats, com els tallers “Com es planta i com es poda un roser”, el Concurs infantil de dibuix, petites exposicions relacionades amb la rosa i visites guiades al Parc de la Torreblanca. També hi ha parades de venda de rosers i d’estris i accessoris per cultivar-los.

DIADA DE SANT JORDI

Any rere any l’Associació és present a les activitats que s’organitzen per celebrar la Diada de Sant Jordi a Sant Feliu. Participa amb un estand a la plaça de la Vila on es venen roses acompanyades d’un poema i un punt de llibre.

Sant Jordi coincideix amb l’aniversari de la constitució de l’associació, que va ser el 23 d’abril de 2003.

EXPOSICIÓ NACIONAL DE ROSES

En el marc de l’Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat, que se celebra el segon cap de setmana de maig, els Amics de les Roses coorganitzen molts dels espais de l’Exposició, col·labora en la difusió de les activitats, organitzem els diferents concursos de roses i l’exposició d’ikebana, així com un espai de informació i venda de productes relacionats amb les roses. També enjardina un dels espais destinats als muntatges, d’un centenar de metres quadrats, on es desenvolupen tallers, demostracions i exposicions temàtiques.

LA CUINA DE LES ROSES

Amb l’objectiu de fomentar el coneixement d’aquesta flor, símbol de Sant Feliu de Llobregat, s’organitzen anualment les Jornades Gastronòmiques on professionals de la cuina santfeliuenca mostren com preparar deliciosos plats amb ingredients poc habituals: la rosa i altres flors.

 

www.lacuinadelesroses.cat

ROSES DE TARDOR

És una exposició on es mostren les roses durant la tardor. No pretén ser una reedició de l’Exposició Nacional de Roses, persegueix altres objectius i té, òbviament, un format diferent.

Les roses, anomenades reflorescents, continuen donant flors durant el període que va des de la primavera fins pràcticament l’hivern. A la tardor, si es té la cura de fer una bona poda a finals d’agost o primers de setembre, les roses fan una segona floració, tot i que no tan espectacular com la de primavera si és prou remarcable. Aquesta segona floració té matisos diferents: flors més petites, colors menys vius, menys alçada dels peduncles florals i altres aspectes que no la fan comparable a la de la primavera. D’altra banda les flors duren més, són molt més equilibrades en les seves formes i els seus tons.

És una exposició d’alt risc, doncs la climatologia pot fer males passades i deixar-nos sense flors, però en tot sempre hi ha un risc. Les primeres exposicions de roses (1928,1929…) que van començar aquesta tradició, inicialment se celebraven a la tardor perquè les roses centreeuropees tenien una mala aclimatació al nostre país i les floracions primaverals eren molt tardanes, agafant els moments de màxima calor i deslluint ràpidament les flors. Pere Dot i molts altres roseristes a la mediterrània van treballar en la creació d’exemplars més adaptats al nostre clima.

Per als Amics de les Roses, Roses de Tardor és una cita que comporta poder gaudir d’exposicions, conferències, tallers i demostracions durant el mes de novembre. A més, dins del marc de la Tardor al Palau diverses entitats de Sant Feliu, com l’ARES amb l’Exposició de bolets de Collserola, un col·lectiu d’artistes i artesans de la ciutat, el Club de Bonsai de Sant Feliu i els Amics de les Roses, organitzen conjuntament tot un seguit d’activitats que es desenvolupen al llarg d’un cap de setmana al Palau Falguera i al seu parc.

El programa d’activitats de Tardor al Palau és ampli i variat. De ben segur que els amants de la natura, de l’art i l’artesania poden gaudir d’un cap de setmana amb una oferta important d’activitats, fruit del treball en xarxa d’aquest col·lectiu d’entitats.

Altres activitats

EXPOSICIONS I ITINERARIS

Al llarg del temps els Amics de les Roses participen o creen diverses exposicions i itineraris a l’entorn de les roses i el seu món. Exposicions dedicades a obtentors, com Pere Dot o el seu fill Simó en el centenari del seu naixement, a la història de les roses, als aspectes botànics relacionats amb les roses o als jardins de Sant  

En aquest apartat trobareu un enllaç a algunes d’elles: 

 

ALTRES ACTIVITATS

Organització de cursos, tallers i conferències:

 

  • CURSOS
Curs de jardineria i rosers

Cada any s’organitza el Curs de Jardineria i rosers. S’inicia al mes de febrer i finalitza al mes de juliol. Es fan sessions teòriques i pràctiques un cop al mes, a través de les quals s’adquireixen coneixements sobre aquesta matèria i s’aprofundeix en aquelles tasques que cal realitzar en cada moment per al manteniment del jardí i dels rosers, seguint tot el cicle anual de les plantes.

Més informació:

Curs de Jardineria i rosers

 

  • TALLERS

S’organitzen diversos tallers dedicats al conreu del roser, com la poda i la plantació, a temes d’art floral, com el taller de Nadal, o orientats a temes artesanals.

 

  • CONFERÈNCIES

Moltes vegades en el marc de Roses de Tardor o en altres moments de l’any, s’organitzen conferències de persones enteses en algunes matèries relaciones amb la jardineria i les roses o fem conferències divulgatives sobre el món i la cultura de les roses.

 

  • COL·LABORACIONS

També fem col·laboracions amb altres projectes d’entitats i persones, com va ser el cas al 2017 de la col·laboració al curtmetratge La senyora de la 212, escrit i dirigit per Mateu Ciurana. La pel·lícula, filmada al Balneari Prats de Caldes de Malavella, narra la història entre la Sra. Roig (Teresa Gimpera), la millor i molt antiga clienta del balneari, i un jove auxiliar de l’hotel qui per encàrrec del director li puja una rosa blanca cada matí per evitar la seva marxa. És el quart curtmetratge d’aquest realitzador gironí que anteriorment havia dirigit Llàtzer (2013), interpretada per Mariona Ginés i Martí Peraferrer, Diògenes, el gos (2014), interpretada per Gerard Quintana, i Bernadeta (2015), amb Xavier Sardà.

La senyora de la 212 es va  presentar a Cinebaix (Sant Feliu de Llobregat) amb la presència del director Mateu Ciurana i la protagonista Teresa Gimpera.

 

  • ACTIVITATS DE NADAL

En el marc de les festes de Nadal els Amics de les Roses construeixen dos pessebres, amb la col·laboració de l’Agrupació Pessebrista de Sant Feliu, un a la plaça de la Vila i un altre al Palau Falguera. Paral·lelament s’organitza el Mercat de Nadal.

On som

Seu oficial: Ateneu Santfeliuenc | c/ Videl i Ribas, 25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa | 08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat

IDIOMES »