Concurs Roses Noves de Barcelona

L’any 1929 Barcelona celebrava l’Exposició Universal. Aquest esdeveniment, va donar un gran impuls i projecció internacional a la ciutat. Aprofitant el mateix entorn, s’hi van celebrar multitud de congressos i trobades de diversos sectors professionals. L’oportunitat que oferia l’Exposició per al món de les roses va ser ben aprofitada pels roseristes catalans i les persones que recolzaven aquest signe de civilitat i europeïtat que representava la cultura de  les roses.

El primer concurs va ser impulsat per Pere Dot i Nicolau Maria Rubió i Tudurí. Tenia com a particularitat que acostumava a durar de primers d’abril fins a finals de novembre. Eren admesos tan professionals com amateurs. Una del les característiques que va diferenciar el concurs de Barcelona d’altres concursos va ser que les valoracions de les roses es feien en dos moments, un a la primavera, com era tradicional en tots el concursos de roses noves, i un altre a la tardor, qüestió aquesta, afavorida pel nostre clima i que era una gran novetat.

El concurs va durar fins al 1936. Aquest serà l’últim concurs de roses noves que se celebra a Catalunya en aquella època. Tot i els repetits intents de després de la guerra per tornar a instituir-lo, no se celebrarà a Barcelona cap altre concurs internacional de roses noves fins a l’any 2001. Es fa al roserar del parc de Cervantes, sent alcalde de la ciutat Joan Clos i presidenta de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona la regidora Imma Mayol.

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del Parc de Cervantes (avinguda Diagonal, 708-716).

L’esdeveniment central de la convocatòria és un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, però també es desenvolupa un programa d’activitats adreçades a tots els públics, com demostracions d’art floral, gastronomia o concerts de música, a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona i de la Cobla de Sant Jordi.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona està organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i compta amb el patrocini d’empreses i la col·laboració d’organitzacions del sector.

El certamen permet conèixer les novetats del sector, a la vegada que reuneix als més prestigiosos experts en roses del panorama internacional coincidint amb la primera floració de roses. Un espai reservat d’aquests jardins reuneix el rosers guardonats en cada edició del concurs, que compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria oficial (atorgats pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent), i premis aportats per entitats o ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent. 

Premis atorgats pel Jurat Internacional

 1. Premi especial Barcelona (a la millor rosa entre totes les categories)
 2. Premi a la millor varietat híbrida de té
 3. Premi a la millor varietat floribunda
 4. Menció especial per la seva capacitat d’atraure abelles
 5. Premi a la millor varietat miniatura
 6. Premi a la millor varietat entapissada
 7. Premi a la millor varietat enfiladissa
 8. Premi a la millor varietat paisatgista

Premis atorgats pel Jurat de Mestres Perfumistes

9. Premi dels mestres perfumistes a la millor rosa perfumada

10. Menció especial dels mestres perfumistes

Premis atorgats per entitats i ciutadania

11. Premi de l’Asociación Española de la Rosa a la millor flor

Premi de l’Asociación Española de Parques y Jardines Públicos a la varietat més vigorosa

 1. Premi de l’Associació d’Amics dels Jardins a la varietat més perfumada
  14. Premi de l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat a la varietat més novedosa

Roses de les escoles
17. Premi Rosa de l’Escola Castell de Sant Foix

18. Premi Rosa de l’Escola Mare de Déu de Montserrat

 1. Premi Rosa de l’Institut Rubió i Tudurí Escola de Jardineria de Barcelona

Història del Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc Cervantes és avui un dels espais verds més emblemàtics de la ciutat de Barcelona, tant per la seva popularitat,  i singularitat de les espècies que acull, com per l’evident bellesa de l’entorn. És un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor. Actualment presenta més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, sumant més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi “Award of Garden Excellence 2009” atorgat per la World Federation of Rose Societies a aquest espai verd de la ciutat “en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu”. Una placa commemorativa instal·lada a l’entrada recorda aquest reconeixement als visitants.

Al Roserar del Parc de Cervantes hi són presents totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Es poden trobar col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos i al jardí dels perfums una col·lecció dels rosers més perfumats així com un espai reservat al rosers guardonats en els anteriors concursos internacionals celebrats a Barcelona.

On som

Seu oficial: Ateneu Santfeliuenc | c/ Videl i Ribas, 25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa | 08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat

IDIOMES »