Projectes
RECUPERACIÓ DE LES ROSES CATALANES I ESPANYOLES

EL RETORN DE LES ROSES DE PERE DOT

Un dels objectius marcats pels Amics de les Roses en la celebració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot, va ser recuperar i retornar a Sant Feliu de Llobregat tantes varietats de roses, com fos possible, creades per ell, per la seva família i per altres obtentors catalans i espanyols.

Fruit d’aquest treball de recerca s’ha aconseguit localitzar més de 230 varietats de roses, escampades per roserars de la geografia mundial. Se n’han trobat a diferents indrets d’Europa, com França, Anglaterra, Itàlia, Alemanya; al Mitjà Orient, com la ciutat de Jerusalem; a Ranmen, a Austràlia; al Japó, com Kioto i Sakura; a Amèrica del Sud, com Argentina, Xile i Uruguai; a Amèrica del Nord, com Califòrnia, a Sudàfrica, etc., i com no a Barcelona, Madrid i Alcalá de Henares.

Després de fer un llistat de totes les varietats catalanes i espanyoles que existien en aquests roserars, s’hi va contactar amb alguns d’ells, els que representaven que tenien les col·leccions més completes de roses localitzades.

L’any 2010, procedent del roserar d’Europa Rosarium, situat a Sangerhausen (Alemanya), fruit d’un intercanvi, van arribar les primeres 21 varietats de roses de Pere Dot. Avui estan en fase de reproducció.

A l’agost de 2020 arriben empelts de cinc varietats de rosers dels creadors Dot i Camprubí del roserar hongarès de Budatétényi (Budatétényi Rózsakert), situat a la ciutat de  Budapestd. Els empels s’envien directament als vivers Dot, on estan essent empeltats als seus camps de conreu de Begues. Les varietats (‘Princesa Sofia’, ‘Mediterránia’, ‘Arminada’, ‘Raquel Meller’ i ‘Rosalinda) estaran disponibles per ser plantades al Roserar de Dot i de Camprubí al novembre de 2021.

Amb aquesta nova recuperació els Amics de les Roses segueixen ampliant el nombre de varietats dels obtentors catalans al Roserar de Dot i de Camprubí que estarà a l’entorn de les 250 varietats d’un total de 428 varietats que es el conjunt de rosers que formen part de les diverses col·leccions.

 Díptic “El retorn de les Roses de Pere Dot”

La recuperació
Els rosers arriben per correu postal amb forma d’estaques (branques llenyoses). Els ulls (brots) de les estaques són empeltats a un peu de roser botànic utilitzat pels Dot, el roser Laxa Froebeli. És un peu resistent al fred i la calor, molt rústic, que aguanta bé la sequera dels estius. Prové del sud de Sibèria, una regió amb climes molt extrems. Aquest peu de roser Laxa el reprodueixen amb llavor. De cada estaca, en funció del nombre d’ulls. Poden sortir entre tres i cinc empelts.

Un cop empeltat, el roser romandrà al camp durant dos hiverns i posteriorment serà arrencat per al seu trasllat (a arrel nua o amb test) a un emplaçament més definitiu o, com és el cas, s’extrauran més ulls per tal d’ampliar el nombre d’unitats d’una mateixa varietat.

La replantació
Aquests rosers formen part de la col·lecció del Roserar de Dot i de Camprubí situat a Sant Feliu de Llobregat. En el seu dia es va oferir a l’Ajuntament aquesta possibilitat, donat que un dels objectius del projecte de roserar era tenir una col·lecció dels nostres roseristes, el més completa possible.

D’altra banda, la intenció dels Amics de les Roses ha estat establir relacions amb tots aquests parcs, cosa que ja es fa, i poder oferir varietats que ells no tinguessin a les seves col·leccions, amb l’objectiu de garantir la presència i la persistència dels nostres rosers arreu del món. Així es va començar a fer amb Europa Rosarium i es continua en aquesta línia de treball.

Cartell de la plantada de rosers retornats (2013)

L’apadrinament
El procés de retorn, recuperació replantació i intercanvi a ningú se li escapa que té un cost econòmic. Es va proposar a entitats, empreses i persones a títol individual, la possibilitat d’apadrinar el retorn d’aquestes varietats a Sant Feliu.  Actualment una vintena de rosers ja tenen el compromís de ser apadrinats i la relació de padrins continua creixent.

ROSES SANT VALENTÍ

El 1970 Pere Dot crea la rosa miniatura anomenada ‘San Valentín’.

Diverses entitats de la ciutat italiana de Terni van engegar una iniciativa per aconseguir una rosa dedicada al patró de la ciutat, Sant Valentí. L’objectiu que persegueixen amb aquesta iniciativa és que regalar el roser “Sant Valentí” en aquesta jornada esdevingui una tradició.

En la seva recerca van trobar-se amb la rosa que Pere Dot ja havia creat batejada amb aquest nom. A partir d’aquell moment van contactar amb els Amics de les Roses per demanar informació i cercar la  col·laboració i suport per tirar endavant el projecte.

A partir de juliol de 2017 és quan s’intensificar la col·laboració. Una delegació d’aquestes entitats italianes van visitar el Roserar de Dot i de Campruí  es comença a concretar la col·laboració i participació en el projecte. Aprofitant la celebració de les jornades de Roses de Tardor, se va signar un conveni entre tots els participants i es presenta el projecte a Sant Feliu. Les entitats signants del protocol van ser l’editorial Nicla, com a promotora del projecte, el Roseto “Carla Fineschi”, com a conservador a Itàlia de la rosa, el viver Ochi di rosa, encarregat de reproduir-la a Itàlia, Roses Dot i els Amics de les Roses.

La família Dot ha autoritzat la presència de la rosa en el projecte i també la seva reproducció per abastir el mercat i la potencial demanda. Els promotors del projecte han aconseguit els acords necessaris per registrar el roser i també per reproduir-lo.

Posteriorment en el marc de la celebració de la festa patronal de la ciutat de Terni es van organitzar unes jornades de presentació i llançament del projecte, a les quals els Amics de les Roses van ser convidats a participar amb una ponència sobre l’origen de la rosa i el seu nom. També es va comptar amb la participació com a organitzador del Garden Club i El Rotary Club de Terni, l’Unione de Gardens Clubs de Itàlia (UGAI), la Confagricultura d’Umbria (Associació d’agricultors de la regió d’Umbria), a més de la resta de signats del protocol.

Terni és una ciutat situada al centre d’Itàlia, a la regió d’Umbria. El seu patró és Sant Valentí, no cal recordar la relació romàntica d’aquest sant amb tots els enamorats, tradició estesa mundialment, tot i que Catalunya es decanta per Sant Jordi.

La rosa Sant Valentí és un roser miniatura, de color rosa púrpura, d’entre 25 i 30 pètals, molt floridor en corimbes de cinc a deu flors. Va ser creada per Pere Dot l’any 1970. És un creuament entre (Sweet Fairy x Perla d’Alcanada) x Perla de Montserrat. Es pot contemplar al Roserar de Dot i de Camprubí des de l’any 2011.

BASE DE DADES

Creació d’una base de dades de totes les varietats 

  • Les bases de dades existents actualment a nivell nacional o internacional són incomplertes en el nombre de varietats Dot o d’altres obtentors nacionals. L’única base existent és la creada a través del Premi d’Investigació Llorenç Sans, que avui està en fase de preparació gràfica.
  • Els Amics de les Roses es proposen crear una única base de dades amb tota la informació existent sobre els rosers nacionals, que sigui  ampliable al llarg del temps.
ROSERARS ESCOLARS

Moltes escoles de Sant Feliu de Llobregat participen des de fa anys en els concursos de l’Exposició Nacional de Roses, gràcies als rosers que han anat plantant als seus patis.

El projecte Roserrs escolars pretén millorar i ampliar els diferents espais que les escoles destinen als rosers i animar d’altres escoles a crear petits roserars als seus centres.

Amb la col·laboració del Departament d’Educació i del Programa Ciutat de les Roses de l’Ajuntament de Sant Feliu, que van aportar els materials i pressupost, des dels Amics de les Roses es dissenya un roserar juntament amb les escoles. Les feines bàsiques es fan durant l’estiu o en moments que no dificulten el funcionament de l’escola: moviment i aportació de terres, creació de platabandes i tanca perimetral.

L’espai es completa amb la plantació de rosers que es fa a l’hivern (temps més apropiat) i es finalitza amb la col·locació d’una tela antiherbes i el reg.

A la  plantació participen mestres, pares i mares d’alumnes amb la col·laboració de l’entitat, que facilita varietats d’híbrid.

Aquesta és una experiència a traslladar a més escoles del municipi per tal de refermar el compromís de Sant Feliu com a Ciutat de les Roses.

CREACIÓ DE ROSES NOVES

ROSA ‘PRESIDENT MARAGALL’, UNA ROSA CONTRA L’OBLIT

L’any 2016 el president de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall i la seva esposa Diana Garrigosa, van demanar als Amics de les Roses visitar el Roserar de Dot i de Camprubí.

Durant la visita se’ls hi va oferir la possibilitat de donar el nom de ‘President Maragall’ a una nova rosa.

Posteriorment van visitar els conreus de rosers de la família Dot per tal de conèixer i acceptar la nova creació.

La rosa ‘President Maragall’ va ser presentada al públic al maig de 2017 en el marc de l’Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat.

Durant un temps va estar en fase de reproducció. Ara és a l’abast de tot al públic aficionat. Els beneficis de la seva venda es destinen a la Fundació Pasqual Maragall per ajudar a tenir UN FUTUR SENSE ALZHEIMER.

La Fundació Pasqual Maragall per a la recerca contra l’Alzheimer va néixer a l’abril de 2008, fruit del compromís públic de Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i president de la Generalitat de Catalunya, després de ser diagnosticat d’Alzheimer.

Fitxa Rosa ‘President Maragall’:

És fruit del creuament entre les roses ‘Perla negra’ x ‘Chrysler Imperial

  • Color vermell amarant
  • Perfumada
  • Flor alta i centrada de més de 35 pètals
  • Fullatge verd clar
  • Roser vigorós

Tots els beneficis de la seva venda es destinen al projecte d’investigació científica per a la prevenció de l’Alzheimer de la Fundació Pasqual Maragall.

Per un futur sense Alzheimer

Comandes:

santfeliu@amicsdelesroses.cat

 

 

On som

Seu oficial: Ateneu Santfeliuenc | c/ Videl i Ribas, 25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa | 08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat

IDIOMES »