Projectes

RECUPERACIÓ DE LES ROSES CATALANES I ESPANYOLES

t,EL RETORN DE LES ROSES DE PERE DOT

Els objectius

Un dels objectius que ens varem marcar en la celebració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot va ser recuperar i retornar a Sant Feliu tantes varietats, com fos possible, de les roses creades per ell, per la seva família i per altres obtentors catalans i espanyols.

Fruit d’aquest treball de recerca hem aconseguit localitzar més de 230 varietats de roses, escampades al llarg de la geografia mundial a llocs d’Europa, com França, Anglaterra, Itàlia, Alemanya; al Mitjà Orient, com la ciutat de Jerusalem; a Ranmen, a Austràlia; a Japó, com Kioto i Sakura; a Amèrica del Sud, com Argentina, Xile i Uruguai; a Amèrica del Nord, com Califòrnia, a Sudàfrica, etc., i com no a Barcelona, Madrid i Alcalá de Henares.

Després de fer un llistat de totes les varietats catalanes i espanyoles que existien en aquests roserars, vam contactar amb alguns d’ells, els que representaven que tenien les col·leccions més complertes de roses localitzats.

L’any 2010, procedent del roserar d’Europa Rosarium, situat a Sangerhausen (Alemanya) i fruit ‘un intercanvi, van arribar les primeres 21 varietats de roses de Pere Dot. Avui estan en fase de reproducció.

A partir d’aquest moment estem en condicions ‘anar retornant tots aquests rosers a la nostra ciutat.

La recuperació

Els rosers ens arriben per correu postal amb forma d’estaques (branques llenyoses). Els ulls (brots) de les estaques són empeltats a un peu de roser botànic utilitzat pels Dot, el roser Laxa Froebeli. És un peu resistent al fred i la calor, molt rústic, que aguanta bé la sequera dels nostres estius. Prové del sud de Sibèria, una regió amb climes molt extrems.  Aquest peu de roser Laxa ells el reprodueixen amb llavor.  De cada estaca, en funció del nombre d’ulls, poden sortir entre tres i cinc empelts.

Un cop empeltat, el roser romandrà al camp durant dos hiverns i posteriorment serà arrencat per al seu trasllat (a arrel nua o amb test) a un emplaçament més definitiu o, com és el cas, s’extrauran més ulls per tal d’ampliar el nombre d’unitats d’una mateixa varietat.

La replantació

La nostra intenció és que aquests rosers formin part de la col·lecció del Roserar de Dot i de Camprubí situat a la nostra ciutat, Sant Feliu de Llobregat. En el seu dia vam oferir a l’Ajuntament aquesta possibilitat, donat que un dels objectius del projecte de roserar era tenir una col·lecció dels nostres roseristes, el més complerta possible.  Estem a l’espera de poder organitzar aquesta proposta.

D’altra banda, la nostra intenció era establir relacions amb tots aquests parcs, cosa que ja hem fet, i poder-los oferir varietats que ells no tinguessin a les seves col·leccions, amb l’objectiu de garantir la presència i la persistència dels nostres rosers arreu del món.  Així oh varem començar a fer amb Europa Rosarium i és la nostra intenció continuar en aquesta línia de treball.

 

 

 

 

L’apadrinament

 

Aquest procés de retorn, recuperació replantació i intercanvi a ningú se li escapa que té un cost econòmic. Vam proposar a entitats, empreses i persones a títol individual, la possibilitat d’apadrinar el retorn d’aquestes varietats a la nostra ciutat.  Actualment vintena de rosers ja tenen el compromís de ser apadrinats i la relació de padrins continua creixent.
ROSES SANT VALENTÍ

Al 1970 Pere Dot va crear una rosa miniatura anomenada «San Valentín».

 

Diverses entitats de la ciutat italiana de Terni van engegar una iniciativa per aconseguir una rosa dedicada al patró de la ciutat, Sant Valentí. L’objectiu que persegueixen amb aquesta iniciativa és que regalar el roser «Sant Valentí» en aquesta jornada esdevingui una tradició.

 

En la seva recerca van trobar-se amb la rosa que Pere Dot ja havia creat batejada amb aquest nom, a partir d’aquell moment van contactar amb la nostra entitat per demanar informació i cercar la nostra col·laboració i suport per tirar endavant el projecte.

Fa gairebé un any que es van produir els primers contactes, però ha estat a partir de juliol de 2017 quan es va intensificar la col·laboració, quan vàrem rebre la visita d’una delegació d’aquestes entitats italianes i es va començar a concretar la nostra col·laboració i participació en el projecte. Aprofitant la celebració de les jornades de Roses de Tardor, es va signar un conveni de col·laboració entre tots els participants i es va presentar el projecte a Sant Feliu.

 

A Sant Feliu les entitats signants del protocol van ser l’editorial Nicla, com a promotora del projecte, el Roseto «Carla Fineschi», com a conservador a Itàlia de la rosa, el viver Ochi di rosa, encarregat de reproduir-la a Itàlia, Roses Dot i la nostra entitat.

 

La família Dot ha autoritzat la presència de la rosa en el projecte i també la seva reproducció per abastir el mercat i la potencial demanda. Els promotors del projecte han aconseguit els acords necessaris per registrar el roser i també per reproduir-lo.

 

Posteriorment en el marc de la celebració de la festa patronal de la ciutat de Terni es van organitzar unes jornades de presentació i llançament del projecte, les quals els Amics de les Roses van ser convidats a participar amb una ponència sobre l’origen de la rosa i el seu nom. També es va comptar amb la participació com ióorganitzador El Garden Club i El Rotary Club de Terni, l’Unione de Gardens Clubs de Itàlia (UGAI), la Confagricultura d’Umbria (Associació d’agricultors de la regió d’Umbria), a més de la resta de signats del protocol.

 

Terni és una ciutat situada al centre d’Itàlia, a la regió d’Umbria. El seu patró és Sant Valentí, no cal recordar la relació romàntica d’aquest sant amb tots els enamorats, tradició estesa mundialment, tot i que a Catalunya preferim el nostre Sant Jordi.

 

La rosa Sant Valentí és un roser miniatura, de color rosa púrpura, d’entre 25 i 30 pètals, molt floridor en corimbes de cinc a deu flors. Va ser creada per Pere Dot l’any 1970.  És un creuament entre (Sweet Fairy x Perla d’Alcanada) x Perla de Montserrat. Es pot contemplar al Roserar de Dot i de Camprubí des de l’any 2011.

BASE DE DADES

Crear una base de dades de totes les varietats esmentades

  • Les bases de dades existents actualment a nivell nacional o internacional són incomplertes en el nombre de varietats Dot o d’altres obtentors nacionals. L’única base existent és la creada a través del Premi d’investigació Llorenç Sans i que avui està en fase de preparació gràfica.
  • Ens proposem doncs crear una única base de dades amb tota la informació existent sobre els rosers nacionals, que sigui  ampliable al llarg del temps.

ROSERARS  ESCOLARS

Moltes escoles de Sant Feliu de Llobregat participen des de fa anys en els concursos de l’Exposició Nacional de Roses, gràcies als rosers que han anat plantant als seus patis.

 

Aquest projecte pretén millorar i ampliar els diferents espais que les escoles destinen als rosers i animar a altres escoles a crear petits roserars als seus centres.

 

Amb la col·laboració del Departament d’Educació i del Programa Ciutat de les roses de l’Ajuntament de Sant Feliu, que van aportar els materials i pressupost, els Amics de les Roses dissenyem juntament amb l’escola un nou espai de roserar. Les feines bàsiques es fan durant l’estiu o en moments que no dificultin el funcionament de l’escola: moviment i aportació de terres, creació de platabandes i tanca perimetral.

 

L’espai es completa amb la plantació de rosers que es fa a l’hivern (temps més apropiat) i es finalitza amb la col·locació d’una tela antiherbes i el reg.

 

A la  plantació i participen mestres, pares i mares d’alumnes amb la col·laboració de la nostra entitat, que facilita varietats d’híbrids de té, floribundes, enfiladissos i miniatures.

 

Com a entitat estem molt satisfets de la feina feta a les escoles, doncs pensem que és una experiència a traslladar a més escoles del municipi per tal de refermar el nostre compromís com ciutadans de la Ciutat de les Roses.

CREACIÓ DE ROSES NOVES

ROSA PRESIDENT MARAGALL, UNA ROSA CONTRA L’OBLIT

 

L’any 2016 el president Pasqual Maragall i la seva esposa la Diana Garrigosa, van demanar a la nostra entitat poder visitar el Roserar de Dot i de Camprubí, en una visita privada.

 

Durant la visita els vàrem oferir la possibilitat de què una nova rosa portés el nom de «President Maragall».

 

Posteriorment van visitar els conreus de rosers de la família Dot per tal de conèixer i acceptar la nova creació.

 

La rosa «President Maragall» va ser presentada al públic al maig de 2017 en el marc de l’Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat.

 

Durant un temps ha estat en fase de reproducció. Ara la podem posar al servei de tot al públic aficionat. Els beneficis de la seva venda es destinen a la Fundació Pasqual Maragall per ajudar a tenir UN FUTUR SENSE ALZHEIMER.

hLa Fundació Pasqual Maragall per a la recerca contra l’Alzheimer va néixer a l’abril de 2008, fruit del compromís públic de Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i president de la Generalitat de Catalunya, després de ser diagnosticat d’Alzheimer.

 

Fitxa Rosa «President Maragall»

 

Fruit del creuament entre les roses «Perla negra» x «Chrysler Imperial»

 

  • Color vermell amarant
  • Perfumada
  • Flor alta i centrada de més de 35 pètals
  • Fullatge verd clar
  • Roser vigorós

Tots els beneficis de la seva venda es destinen al projecte d’investigació científica per a la prevenció de l’Alzheimer de la Fundació Pasqual Maragall.

 

Per un futur sense Alzheimer

 

Comandes:

 

santfeliu@amicsdelesroses.cat

 

 

LABORATORI DE PERE DOT

On som

Seu oficial: C/ Vidal i Ribas, 23-25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball:Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa|  08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat  Plana web: www.amicsdelesroses.com  

IDIOMES »