Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat

L’Exposició de Roses de Sant Feliu neix l’any 1928 i està estretament vinculada a la figura del roserista Pere Dot. Enguany farà 125 anys del seu naixement. La primera mostra té lloc a l’Ateneu, en una de les sales del qual s’exposen cinquanta-cinc de les seves varietats.

L’any 1930 se celebra la primera exposició exclusivament de roses a la seu dels Amics de l’Art i de les Lletres. Aquestes exposicions tenen com a objectiu promoure l’interès i divulgar la rosa com a símbol d’identitat de Catalunya.

A partir de 1932, amb la Segona República, l’exposició s’institucionalitza i l’Ajuntament de Sant Feliu participa per primera vegada en aquesta mostra després que Pere Dot aconseguís la segona Medalla d’Or del Concurs de Bagatelle a París. Durant la Guerra Civil, l’exposició no se celebra i es reprèn el 1949. A partir de 1950, es van introduir concursos entre els aficionats als cultius.

El 1957, amb la mostra que se celebra al Casino, es declarada Exposició Nacional. Durant els anys seixanta i setanta, amb la seu a la Unió Coral, l’exposició va tenir un caràcter més oficial. Durant aquests anys se celebren també activitats paral·leles, com els concursos de fotografia, filatèlia sobre tema floral, exposicions de pintura, concursos de cinematografia amateur o concursos infantils sobre la rosa.

Entre 1978 i 1979 es produeix un altre parèntesi i es deixen de fer exposicions, degut principalment al fet que Roses Torreblanca tanca i els Dot se’n van de la ciutat a causa del creixement urbanístic i la situació de conflictivitat laboral, social i política pròpia de la transició democràtica. Precisament amb l’arribada de la democràcia es reprenen les exposicions, però es realitzen amb un caràcter més popular.

Quant la persistència de l’Exposició de Roses es va fer difícil a la Unió Coral per la nova dedicació de l’espai. Es va cercar una nova ubicació, igual de cèntrica i més vinculada a l’espai urbà, com va ser la plaça de Lluís Companys. Les seves característiques principals van ser: l’enjardinament de tots els espais de la plaça i la introducció, per a l’espai de concursos, d’un sistema de climatització i humectació que preservés millor les roses. A més es van diversificar les activitats, així com la presència dels nous professionals del sector amb rosers per als enjardinaments de la plaça. A la plaça s’hi va fer la presentació de dues roses significatives per a la ciutat: Rosa de Sant Feliu (Ob. de Marí Dot) i la varietat Mil·lenari de Sant Feliu (Ob. F. Ferrer), coincidint amb la celebració del mil·lenari de la ciutat. És el moment de la participació de les escoles taller i la coincidència amb el 40è aniversari que va  generar un nou impuls a la mateixa.

– La ubicació d’un espai permanent. L’any 1995 l’Ajuntament va adquirir el Palau Falguera i al 2005, després de la seva rehabilitació l’Exposició de roses es trasllada al Palau. Això va permetre ampliar les possibilitats i activitats entorn la rosa. Exposicions històric divulgatives, sobre tot en el 50è aniversari de l’Exposició i el 125è aniversari del naixement de Pere Dot i moltes altres iniciatives entorn aquest món.

– Treballar per una major implicació ciutadana. Es recuperen els concursos, en gran part per l’impuls de l’Associació Amics de les Roses, creada al 2003, i s’inicien els conreus al parc de Torreblanca. Considerem que aquesta és la seva seu actual i de futur.

– La creació d’un roserar a la ciutat. Les obres del Roserar de Dot i de Camprubí van començar al desembre de 1998 a través de diferents escoles taller. L’objectiu ha estat recollir tot el llegat dels roseristes locals i nacionals així com diverses col·leccions de rosers botànics i antics i col·leccions de roses per tipus o morfologia. Pretenia ser un espai didàctic, divulgatiu i de recerca i conservació del nostre llegat roserístic.

El parc resta inacabat, en els últims temps s’està treballant en la seva finalització.

Els noms Dot i Camprubí, s’ha volgut honorar les dues famílies que, sens dubte, tenen més renom nacional i internacional i han col·laborat més llargament amb la nostra exposició i tradició roserista.

On som

Seu oficial: C/ Vidal i Ribas, 23-25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19

Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa|  08980 Sant Feliu de Llobregat

correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat  Plana web:  

IDIOMES »