Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat

L’Exposició de Roses de Sant Feliu neix l’any 1928 i està estretament vinculada a la figura del roserista Pere Dot. Enguany farà 125 anys del seu naixement. La primera mostra té lloc a l’Ateneu Santfeliuenc. En una de les seves sales s’exposen cinquanta-cinc de les seves varietats.

L’any 1930 se celebra la primera exposició exclusivament de roses a la seu dels Amics de l’Art i de les Lletres. Aquestes exposicions tenen com a objectiu promoure l’interès i divulgar la rosa com a símbol d’identitat de Catalunya.

A partir de 1932, amb la Segona República, l’exposició s’institucionalitza i l’Ajuntament de Sant Feliu participa per primera vegada en aquesta mostra després que Pere Dot aconseguís la segona Medalla d’Or del Concurs de Bagatelle a París. Durant la Guerra Civil l’exposició no se celebra i es reprèn el 1949. A partir de 1950 es van introduint concursos entre els aficionats als cultius.

El 1957, amb la mostra que canvia d’ubicació al Casino Santfeliuenc. Llavors és declarada Exposició Nacional. Durant els anys seixanta i setanta, amb la seu a la Unió Coral, l’exposició té un caràcter més oficial. Durant aquests anys se celebren també activitats paral·leles, com els concursos de fotografia, filatèlia sobre tema floral, exposicions de pintura, concursos de cinematografia amateur o concursos infantils sobre la rosa.

Entre 1978 i 1979 es produeix un altre parèntesi i es deixen de fer exposicions, degut principalment al fet que Roses Torreblanca tanca i els Dot se’n van de Sant Feliu t a causa del creixement urbanístic i la situació de conflictivitat laboral, social i política pròpia de la transició democràtica. Precisament amb l’arribada de la democràcia es reprenen les exposicions, però es realitzen amb un caràcter més popular.

Quant la permanència de l’Exposició de Roses es va fer difícil a la Unió Coral per la nova dedicació de l’espai. Es cerca una  de nova, igual de cèntrica i més vinculada a l’espai urbà, a la plaça de Lluís Companys. Les seves característiques principals eren: l’enjardinament de tots els espais de la plaça i la introducció, per a l’espai de concursos, d’un sistema de climatització i humectació que preservés millor les roses. A més es diversifiquen les activitats, així com la presència dels nous professionals del sector amb rosers per als enjardinaments de la plaça. S’hi va fer la presentació de dues roses significatives per a la ciutat: ‘Rosa de Sant Feliu’ (Ob. de Marí Dot) i la varietat ‘Mil·lenari de Sant Feliu’ (Ob. F. Ferrer), coincidint amb la celebració del Mil·lenari de la ciutat. És el moment de la participació de les escoles taller i la coincidència amb el 40è aniversari que genera un nou impuls.

– La ubicació d’un espai permanent. L’any 1995 l’Ajuntament adquiereix el Palau Falguera i al 2005, després de la seva rehabilitació l’Exposició Nacional de Roses es trasllada al Palau. Això va permet ampliar les possibilitats i activitats entorn la rosa. Exposicions històric divulgatives, sobre tot en el 50è aniversari de l’Exposició i el 125è aniversari del naixement de Pere Dot i moltes altres iniciatives entorn aquest món. Per als Amics de les Roses aquesta és la seva seu actual i de futur.

– Treballar per una major implicació ciutadana. Es recuperen els concursos, en gran part per l’impuls de l’Associació Amics de les Roses i s’inicien els conreus al parc de Torreblanca. 

– La creació d’un roserar a la ciutat. Les obres del Roserar de Dot i de Camprubí s’inicien al desembre de 1998 a través de diferents escoles taller. L’objectiu ha estat recollir tot el llegat dels roseristes locals i nacionals així com diverses col·leccions de rosers botànics i antics i col·leccions de rosers per tipus o morfologia. És un espai didàctic, divulgatiu i de recerca i conservació del llegat roserístic santfeliuenc.

Amb els noms Dot i Camprubí s’ha volgut honorar les dues famílies que, sens dubte, tenen més renom nacional i internacional i han col·laborat més llargament amb l’Exposició Nacional de Roses i en la tradició roserista.

On som

Seu oficial: Ateneu Santfeliuenc | c/ Videl i Ribas, 25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | Telèfon 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19
Espai de treball: Palau Falguera, local Amics de les Roses, porxos jardí de la planta baixa | 08980 Sant Feliu de Llobregat
correu: santfeliu@amicsdelesroses.cat

IDIOMES »