Tardor 2022 Jgu (6)

Exposició de roses. Foto: Marc Rius.

De l’11 al 13 de novembre s’han celebrat a Sant Feliu de Llobregat les jornades Roses de Tardor. Un esdeveniment que es fa cada any per a aquestes dates coincidint amb la darrera floració anual dels rosers. Com va explicar en la inauguració el president de l’entitat, Jaume Garcia, el canvi climàtic també està afectant els rosers. Les altes temperatures i la sequera han provocat que pràcticament dels set mil rosers que els Amics de les Roses tenen al seu abast entre els roserars del parc de Torreblanca i el de Dot i de Camprubí, més els conreus d’escoles, socis i particulars, només s’han aconseguit un centenar de varietats de roses.

La inauguració es va iniciar amb la presentació del president de l’entitat a qui va seguir la regidora de Cultura, Lídia Muñoz. L’escriptora santfeliuenca Ruth Tormo va oferir una conferència sobre la vinculació de les roses i la literatura, amb el títol Les roses també es llegeixen. Va avançar que “…venia disposada a parlar-vos d’històries que algun dia algú va escriure, concedint a les roses un paper d’aquells que va més enllà del que se li suposaria a una flor. Donant vida amb les paraules a roses que ens trastoquen, que ens sacsegen, que no ens deixen dormir. Roses que ens fan viatjar a llocs foscos, però també roses que ens fan estimar, riure o plorar, de la mateixa manera que ho faria un ésser humà. I com és possible, això? Doncs perquè les roses tenen un poder evocador molt especial, a part d’un simbolisme carregat de matisos, que la literatura ha sabut aprofitar molt bé.”

 

Col·laboració amb els Amics de la finca pública de Galatzó de Calvià

Després de la magnifica conferència de Ruth Tormo es va continuar amb la signatura del protocol de col·laboració amb l’entitat mallorquina Amics de la finca pública de Galatzó, una entitat del municipi de Calvià, creada per difondre els valors naturals, etnogràfics i culturals de la finca.

Les activitats que organitzen sempre tenen el rerefons de la sostenibilitat, l’autoconsum i la recuperació de varietats, races locals i maneres de fer feines antigues que són interessants. Actualment volem incorporar la cultura de les roses en el seu programa d’activitats.

Signatura del protocol amb els Amics de la finca de Galatzó. Foto: Xavier Galiana.

Signatura del protocol amb els Amics de la finca de Galatzó. Foto: Xavier Galiana.

Lliurament del Guardó Amics de les Roses al jardiner Joan Bordas

Per finalitzar l’acte es va lliurar a títol pòstum el Guardó Amics de les Roses 2022 al jardiner Joan Bordas Barceló. En paraules del president de l’entitat “volem honorar la memòria d’un gran jardiner, en Joan Bordas Barceló, que va ser un gran professional i un amic. Avui els Amics de les Roses li volem retre homenatge.” La seva figura es va veure reflectida en un vídeo, amb alguns apunts biogràfics i amb el retrat d’un home que va ser una persona afable, col·laboradora i generosa. El premi va ser lliurat al seu fill Oriol Bordas per la vicepresidenta de l’entitat, la Pilar López.

Lliurament del Guardó Amics de les Roses al fill de Joan Bordas, Oriol Bordas, de la mà de la vicepresidenta, Pilar López. Foto: Xavier Galiana.

Al llarg de la vetllada els alumnes de l’escola Mare de Déu de la Mercè van recitar diversos poemes. Obrint l’acte el poema “És la Rosa” de Joana Raspall, per Aroa Robles; “Les roses de Sant Feliu i el seu creador” de Martí Dot, per Albert Caminals; “Lletres i roses” de Ramona Pons, per Júlia Comas; i com a cloenda,“Esponerós redreçament” de Jaume Bosch Ventura, per Arnau Escudero.

El divendres va finalitzar amb la inauguració de les exposicions. En la de roses es van poder contemplar 125 varietats de roses de jardí distribuïdes en les tipologies següents: 65 híbrids de te, grandiflores i pernetianes, 36 polyatha i floribundes, 9 varietats de rosers botànics i antics i 15 rosers en miniatura, a més de 35 varietats de roses d’hivernacle utilitzades en els muntatges florals.

Conjuntament amb l’exposició de roses, es van fer una exposició d’ikebana amb roses i una altra de bonsais, a càrrec del Club bonsai Sant Feliu.

Tant als diferents vestíbuls i accessos així com la sala principal i la capella es podia gaudir de diversos i espectaculars muntatges florals.

Clicant a sobre de les fotos es poden veure ampliades i en carrusel.

La tardor va ser present el diumenge al matí a les terrasses del Palau Falguera amb un espectacle infantil i amb tallers per a infants i famílies.

Més d’un miler de persones van visitar les exposicions i van participar en les activitats de Roses de Tardor.

El muntatge de les exposicions i els arranjaments florals han estat possibles gràcies a la participació d’una trentena de persones dels Amics de les Roses.

 

Img 2476a

IDIOMES »