Palau Falguera, façana de

Palau Falguera, façana del llac

El Palau Falguera

El Palau Falguera i els seus jardins daten del segle XVII, quan en Jaume Falguera va construir un gran palau, amb uns jardins que arribaven fins al riu Llobregat. Algunes fonts històriques mencionen l’estada al Palau Falguera del rei Felip V, a principis del segle XVIII.

Fins a l’any 1988, aquest conjunt històric va ser propietat del marqués de Castellbell, descendent de Jaume Falguera. L’any 1995 la finca, que actualment la formen un palau de 4000 m2 i els jardins que l’envolten, la va adquirir l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i va rehabilitar el palau.

Avui, aquests jardins, que tenen una extensió d’1,5 hectàrees, són un parc públic, i el Palau acull diversos serveis municipals i des de l’any 2006 és la seu de l’Exposició Nacional de Roses, unint així dos dels símbols més emblemàtics i representatius de Sant Feliu de Llobregat.

El Palau Falguera

L’EXPOSICIÓ NACIONAL DE ROSES

Des de 1928 Sant Feliu fa exposicions de roses. L’any 2008 es va celebrar la 50a Exposició Nacional de Roses, i els 80 anys d’exposicions de roses a Sant Feliu, per aquest motiu, enguany, es va voler retre homenatge a tots aquests anys d’esforç i dedicació en la creació i divulgació de la bellesa de les roses, símbol de la nostra ciutat i també a l’interès ciutadà per mantenir viva aquesta tradició.

80 ANYS D’HISTÒRIA

El santfeliuenc Pere Dot ha estat l’impulsor principal de la primera exposició de roses celebrada a aquesta ciutat l’any 1928. La Guerra Civil va interrompre la continuïtat de les exposicions de roses fins a l’any 1949, en què va tornar a Sant Feliu i l’Ajuntament la va dotar d’un estatge, la Unió Coral. Durant aquella època, l’Exposició va mostrar roses de grans roseristes, com Dot, Camprubí o Torreblanca. Va ser a partir d’aquest moment que es van iniciar els primers concursos per a afeccionats.

L’any 1957, l’exposició, va ser declarada Nacional i mantenir la seva trajectòria històrica comptant amb la presència de les importants famílies roserístiques Dot i Camprubí. Aquesta gran tradició ha fet que es conegui Sant Feliu de Llobregat amb el sobrenom de “Ciutat de les Roses”.

Lligada amb la tradició roserística de la ciutat, l’Exposició Nacional de Roses ha estat sempre concebuda com una activitat cultural. A més a més, des del 1996 es porta a terme, primer a la plaça de la Vila i actualment al Parc de Torreblanca la Festa del Roser un espai que vol ajudar a la promoció de la plantació i conreu de rosers per a tots els santfeliuencs i santfeliuenques.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS

En la seva ubicació al Palau Falguera, l’Exposició compte amb un espai total de 15.000 m2, els muntatges florals, exposicions i activitats relacionades se situen en diferents espais del recinte, tant a l’interior del Palau com als seus jardins.

Dels jardins i zones exteriors destaquem els dissenys de jardins en diferents racons del parc com la cova, les terrasses i els seus accessos, així com les carpes climatitzades que es col·loquen al jardí i terrasses, les exposicions als porxos del Palau o altres espais exteriors, els tallers, conferències i demostracions d’art floral, ikebana i bonsais que es realitzen durant els dies de l’Exposició,  així com la zona destinada a l’exposició i venda de productes artesans que contenen essència de roses o que tenen la forma d’aquesta flor, roses, rosers, etc.

A l’interior del Palau Falguera es poden trobar muntatges florals a les sales nobles com la dels Vanos o Àustria o la Capella. A través dels elements utilitzats s’escenifica o reprodueix una situació, una imatge, un indret, etc. en el que indiscutiblement la rosa és la flor utilitzada en la decoració. L’any 2008 i amb motiu de la celebració dels 80 anys d’exposicions a Sant Feliu a través del muntatge floral es feia un recorregut relacionant amb les roses creades en cada dècada i l’estètica del moment, des de els anys vint fins a l’actualitat i un muntatge futurista que servia per tancar el recorregut. Per a l’escenificació d’aquestes mostres l’Associació Amics de les Roses va col·laborar amb les diferents floristeries.

La Sala d’exposicions durant les Festes de Primavera també mereix una especial atenció, al destinar-se aquesta a exposicions directament relacionades amb les roses, la trajectòria i la tradició roserística de la ciutat. L’any 2008 en aquest espai es va muntar una exposició a través de la qual es feia un repàs històric del que han estat i significat les roses en aquesta ciutat durant els darrers 80 anys, recordant els diferents moments d’aquesta història i dels seus protagonistes, Aquesta exposició és va fer amb la col·laboració del l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i duia per nom “Roses en l’essència, Sant Feliu de Llobregat 1928-2008”. Va tenir un gran èxit i  a més si van editar tres Dvds: Paraules de roses, un recorregut per la majoria de pregoners que ens han acompanyat durant aquests anys. La rosa en escena 1928-2008, un recorregut per l’historia de l’exposició al llarg de tots aquest anys i finalment  Creadors de Roses, un repàs per tots els noms propis dels nostres roseristes.

Altres concursos que s’organitzen entorn d’aquest esdeveniment són: Concurs de Cartells, Concurs i mostra de puntaires, Concurs d’aparadors als comerços de la ciutat i Concurs de fotografia Rosa d’Or.
IDIOMES »