
Inauguració de l’Exposició Nacional de Roses: el pregoner, el cantant Ramon Mirabet, l’alcalde de la ciutat, Jordi Sant José,la regidora Rosa M. Martí i el director de l’Exposició Nacional de Roses, Jaume Garcia
La 57a Exposició Nacional de Roses, celebrada el cap de setmana passat, va ser tot un èxit. L’esdeveniment més esperat de l’any va superar enguany les expectatives pel que fa al nombre de visitants arribats de qualsevol indret de Catalunya i l’afluència de públic s’estima en unes 30.000 persones. L’Exposició d’enguany, dedicada a l’art i les roses, va aglutinar floristes, artistes i amants de les roses.
Els muntatges florals, que per primera vegada també es van fer a l’aire lliure, al llac del Palau i a la gespa dels seus jardins, van ser, en general, molt innovadors i artístics, i es complementaven molt harmoniosament amb les obres d’art i les instal·lacions realitzades per diferents artistes de la ciutat.
Una altra novetat important va ser el pavelló que portava com a nom El laboratori de Pere Dot, on els visitants podien gaudir d’una exposició on s’explicava el procés d’hibridació de rosers que utilitzava Pere Dot i el sistema d’empelts. En aquest espai hi havia lupes binoculars i microscopis per poder observar les diferents parts del roser, les malúries que els afecten, éssers vius que s’alimenten dels mateixos, etc., i per complementar la informació d’aquest espai, Pep Clavero i Jaume García, tots dos membres de la nostra associació, van realitzar un taller el dissabte a la tarda i un altre el diumenge al matí. Aquesta va ser una iniciativa molt valorada i durant tot el cap de setmana grans i petits esperaven torn per utilitzar aquestes eines i observar de prop tot allò que s’havia posat al seu abast, amb un gran interès també per escoltar les explicacions dels nostres companys.
Les cues de nens i nenes per participar en els tallers també va ser constant i el públic assistent a les demostracions florals de Flors Marta Majó i Flors Senka també va ser elevat. Rosa Garcia, dels Amics de les Roses, va fer la demostració d’ikebana.
En el marc de l’Exposició Nacional de Roses, a proposta de la nostra entitat, Jordi Majó va presentar una creació de Majó Joiers: unes joies en forma de rosa dedicades a la ciutat de Sant Feliu. A l’acte, en el qual hi van ser presents, a més dels Amics de les Roses, l’alcalde i el regidor de Cultura, vàrem batejar aquesta nova rosa.
Els Amics de les Roses vàrem fer el muntatge floral del pavelló a partir d’una reproducció de l’espai i elements de la plaça Igor Stravinsky de París, que és un dels accessos al Centre George Pompidou. Es tracta d’un espai curiós, extravagant i vibrant que ens prepara per gaudir de l’art surrealista, amb escultures de Jean Tinguely y Niki de Saint Phalle, representatives d’animals fantàstics, personatges sortits de contes infantils i que ens recordem l’obra de Joan Miró, tant present en el museu d’art contemporani de París. Com a entitat, estem satisfets del resultat assolit amb aquest muntatge, el qual ha tingut també una bona valoració per part dels visitants.

La plaça Igor Stravinsky de París (Centre George Pompidour), muntatge dels Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat
La nostra entitat ha estat també l’encarregada del muntatge de la sala dedicada als ikebana, en la qual enguany vàrem optar per fer tres ikebana grans, un espai dedicat a la cerimònia del te i petits detalls en zones concretes.
Com cada any, els socis i sòcies de l’entitat que cultiven rosers s’encarreguen de tallar-les i portar-les a l’exposició per participar en els diferents concursos de roses (amateur, popular, polyantha i miniatura) i aquests i d’altres membres de l’Associació han estat a la vegada els encarregats de muntar el pavelló de concursos. El nombre de participants en els diferents concursos ha estat similar al d’altres edicions i el nombre total de gerros va ser de 413, dels quals 378 corresponien a roses presentades a concurs i els 35 gerros restants estaven fora de concurs i en ells s’hi exposaven diferents varietats de roses de jardí.
El jurat dels concursos va estar format per Mónica Mendia, de l’escola viver Castell de Sant Foix, Dario Sirerol, creador d’olors, Enric Rovira, mestre xocolater, Marta i Jordi Majó florista i jardiner respectivament, Santiago Sauch, de l’associació d’Amics dels Jardins de Barcelona, Josep Cussó, professional del sector, Jaume Fornes, tècnic d’espais verds de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Arnau Garcia Ferrer, de Roses Ferrer, Josep Caudet, horticultor i productor de rosers, Pere Dot, roserista, Laia Grifell, de l’Associació de Professionals d’Espais Verds de Catalunya, i Emili Casasús, del Gremi de Floristes.
Els guanyadors dels diferents concursos de roses d’enguany han estat:
Concurs infantil
1r premi individual: David Cuscó
2n premi individual: Iván Moreno
1r premi escola: Escola Falguera
1r premi classe: Escola Falguera (6è primària)
Premi Especial Associació Amics de les Roses
Premi: Escola Falguera
Concurs Amateur
1r premi: Carmen Valero
2n premi: Joana Caba
3r premi: Joan Prats
Concurs Popular
1r premi: Francesc Garcia
2n premi: Josep Uslé
3r premi: Josep Armengol
Concurs Miniatura
1r premi: Antonio Creat
2n premi: Roser Ribas
3r premi: Jaume Garcia
Concurs Polyantha
1r premi: Carme Miró
2n premi: Francesc Miró
2r premi: Jaume Garcia
Premi d’Honor a la Rosa més perfumada
Carmen Valero, per la rosa Mercè, HT, Vivers Dot, Catalunya,1992.
Premi d’Honor Pere Dot al a millor rosa
Joan Prats, per la rosa Ambassador, HT, Marie-Louise Paolino, (França, 1978).
En el marc dels concursos amateur i popular
Premi Especial a les millors roses varietat Mil·lenari: Desert
Premi Especial a la millor rosa varietat Rosa Sant Feliu: Francesc Garcia
En el marc dels concursos amateur, popular, polyanthas i miniatures
Premi Especial a l’estand amb la millor col·lecció de roses: Carme Miró
Premi a la varietat de millor rosa estrangera: Rosa Jubilé du Prince de Monaco, floribunda, de Meilland Richardier, any 2000, a Carme Miró
Premi a la varietat de millor rosa nacional: Rosa Si, miniatura, de Pere Dot, any 1957, a Roser Ribas
Premi a la varietat de rosa més antiga: R. Veilchenblau, H. de Multiflora de Johann Christoph Schmidt,(Germany, any 1909), a Pilar López

La plaça Igor Stravinsky de París (Centre George Pompidour), muntatge dels Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat