Una setantena de persones ens varen acompanyar a la presentació que, sobre Pere Dot,  es va fer el dijous, dia 19 d’abril, a la seu nacional d’Òmnium Cultural a Barcelona. L’acte va començar amb la benvinguda per part de Sonia Llinàs, membre de la junta directiva d’Òmnium Cultural, que va donar pas a Montse Corregidor,  vicepresidenta d’aquesta entitat del Baix Llobregat i una de les persones que més ha fet per tal d’organitzar aquest acte i parlar de Pere Dot a la seu d’Òmnium. Tot seguit Pilar López, presidenta dels Amics de les Roses de Sant Feliu, va agraïr la invitació d’aquesta associació i l’oportunitat que ens haviem brindat de poder explicar un personatge com Pere Dot i la tradició de les roses a Catalunya, recordant alhora l’oferiment que es va fer a Òmnium de dedicar una rosa que, amb motiu del 50è aniversari de la creació d’aquesta entitat, portés el seu nom. La família dot està treballant en la creació d’aquesta nova varietat de rosa i esperem, tot i que mai és una ciència exacta, poder tenir resultats aquest any. Va recordar els objectius i projectes que està  tirant endavant la nostra entitat,  fent especial èmfasi en la recuperació de la figura del roserista universal, Pere Dot i de moltes de les seves varietats escampades arreu del món.

Tot seguit es va projectar el documental realitzat amb motiu dels actes promoguts per la nostra entitat dins del programa de celebració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot, l’any 2010 i realitzat per Albert Bonet en el marc de la exposició “Sota el signe de les roses”, produït per l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Finalment, Carles Riba, president del Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat, va glosar la figura del roserista en la conferència:“Les roses a Catalunya, Pere Dot cultura i identitat”

Carles Riba, va començar la seva exposició dient de Pere Dot:

Un home nascut de la terra.

Un home enamorat de les roses

Un home que feia créixer les roses

Un home que creava variants de roses, un obtentor

Un home arrelat a Sant Feliu del Llobregat

Un home que coneixia la seva comarca

Un home que mai va renunciar a Catalunya

Un home que feia conèixer la nostra gent arreu

Un home reconegut universalment

Un home humil

Un home innovador

Un home sense fronteres

Després de parlasr del seu fil de vida i del seu entorn en el que deia que:

Pere Dot va contribuir a propagar la seva catalanitat donant a través dels noms de les seves creacions i acollint a nombrosos visitants de tot el món. Així ho posa de manifest la denominació de les seves roses amb noms tan significatius com Àngel Guimerà, Francesc Cambó, Apel·les Mestres o Ignasi Iglesias.

Per acabar en el seu llegat una lliço de cara al nostre futur

Pere Dot ens ha deixat molt més que les prop de 180 varietats de roses que va crear.

En primer lloc, ens ha deixat el seu profund coneixement i respecte de les plantes a través del cultiu de les roses. Encara que no ens adonem, cada dia estem més distanciats dels processos de la natura. Tot ho substituïm amb sistemes tècnics que funcionen amb recursos fòssils i hem deixat de col·laborar amb els altres éssers vius.

Ara que els recursos fòssils comencen a anunciar el seu declivi, és urgent que tornem a aproximar-nos a la terra, a deixar els espais necessaris als éssers vius i a col·laborar en benefici mutu. I les plantes hi tenen un lloc central que Pere Dot sempre va saber situar.

I, en segon lloc, Pere Dot va compartir els seus coneixements i les seves ensenyances amb tothom. Sempre va saber actuar amb modèstia i esperit de col·laboració, sense que això li privés d’obtenir els principals reconeixements mundials en la seva activitat.

Ara que caldrà ajustar la nostra activitat a uns recursos que ja no creixeran més, cal un nou capteniment que capgiri la competència i l’acaparament per un esperit de cooperació i de compartir allò que tenim. En això també Pere Dot va ser un mestre.

Pere Dot, doncs, ens llega dos grans principis ara més necessaris que mai:

  1. 1.  Conèixer, respectar i cooperar amb els altres éssers vius (i, en especial, les plantes)
    1. 2.  Cooperar i compartir des del respecte als altres éssers humans.

Dues grans lliçons pòstumes.

Els Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat estan recuperant aquest patrimoni material, però efímer, que tant ha contribuït a configurar la identitat col·lectiva de les seves gents. En efecte, per subscripció popular s’està tornant a reunir les roses de les quals Pere Dot va ser obtentor. El 2011, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat que represento va apadrinar el retorn del roser Núria de Recolons creat per Pere Dot l’any 1933.

Felicitats per aquesta tasca d’Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat.

Tots els presents a l’acte varem poder gaudir i recollir les nostres roses.

IDIOMES »