Carles Fargas va néixer a Barcelona, fill de Josep Fargas i Dey i de Vicenta Bonell i Brugal, la seva família posseïa una xocolateria a la ciutat que va agafar gran fama i que avui encara la podem veure al carrer del Pi cantonada amb la plaça de la Cucurulla. Aquest negoci familiar va facilitar que Carles tingués una vida còmoda i regalada que va emplenar amb moltes activitats, diversions i aficions, entre elles, la fotografia.

Pins d’Or, façana de la casa en construcció  Autor: Carles Fargas i Bonell. Data de la imatge, 1932 Col•lecció: AFCEC Carles Fargas

Pins d’Or, façana de la casa en construcció
Autor: Carles Fargas i Bonell. Data de la imatge, 1932
Col•lecció: AFCEC Carles Fargas

La seva gran afició a la fotografia va fer que esdevingués, com a fotògraf, un testimoni de la vida de Barcelona retratant la seva quotidianitat i moltes de les diverses activitats de la ciutat tant a nivell cultural com esportiu o ciutadà, a més d’esdeveniments singulars, deixant imatges dels seus nombrosos viatges  però també de les activitats organitzades pel Centre Excursionista de Catalunya, del qual n’era soci i durant un temps president de la seva secció fotogràfica. El seu fons amb prop d’onze mil imatges estereoscòpiques és testimoni d’aquesta gran afició.

El seu pare, l’any 1907, va comprar una finca a Sant Feliu, el que coneixem com Can Fargas o Pins d’Or, un espai comprés entre la Rambla i el traçat del ferrocarril i entre els carrers del Comte de Vilardaga i de les Roses.

La finca era una explotació agrícola, amb una part important dedicada a la vinya, de la qual s’hi ocupava el mateix Carles, va millora la finca plantant més arbres fruiters i posteriorment creant un gran jardí i construint l’any 1932 una torre xalet.

Pins d’Or, va ser un espai on reposar, dedicar-se a les seves múltiples aficions i gaudir d’un entorn rural, a l’hora que seguia invertint a la propietat per treure un rendiment econòmic. Així, més endavant va construir diverses cases de lloguer, una d’elles de caràcter clarament racionalista construïda per N. M. Rubió i Tudurí.

Els milers de fotos del seu llegat, van ser dipositades per la seva voluntat, en el Centre Excursionista de Catalunya, que las ha conservat fins als nostres dies.

En el seu fons no hi falten imatges de la seva finca de Pins d’Or i de la ciutat de Sant Feliu. En elles es podem veure vistes generals o imatges de la seva quotidianitat o de moltes de les activitats que organitzava amb amics i amigues dels que podríem anomenar; la seva “colla”.

En aquesta segona exposició sobre el seu llegat volem mostrar les imatges de diferents indrets de la ciutat; El Palau Falguera, el Clos de Can Nadal, el riu, diferents cases de la ciutat… etc.

Seguim reivindicant la necessitat de donar a coneixa aquest valuós patrimoni sobre un fotògraf excepcional i la seva visió de la nostre ciutat.

Rosa Carles Fargas, H. de Pernetiana, 1935, Pere Dot Foto Jaume Garcia i Urpí

Rosa Carles Fargas, H. de Pernetiana, 1935, Pere Dot
Foto Jaume Garcia i Urpí

Aquesta exposició va anar acompanyada  d’una visita guiada a Pins D’or i de tot el que va ser la finca dels Fargas a la ciutat, en la mateixa i van participar una cinquantena de persones i va estar organitzada conjuntament per les entitats dels Amics de les Roses de Sant Feliu i l’ARES. La visita va tenir lloc el dissabte 25 d’octubre per la tarda,  gràcies a la amabilitat i cortesia de les Germanes Hospitalàries, actuals propietàries de la finca, i al Dtor. Carles Franquelo que ens va acompanya durant el recorregut.

La visita  va començar recordant la casa que i havia al costat del pas a nivell, després,  tot pujant per la “font del cuento” varem poder entrar a Pins d’Or per la porta dels Lleons visitant els jardins i les diferents edificacions com “el cottage” i fent una parada per poder degustar la xocolata de Can Fargas. Posteriorment ens varem desplaçar a les cases de lloguer construïdes per Carles Fargas, on varem poder admirar el banc de la papallona i altres bancs fets amb la tècnica del trencadís i recordar, a través de les pròpies imatges d’en Carles, com havia estat en el passat el conjunt de la finca de Pins d’Or.

La visita va ser força participativa per part del públic en general, molts d’ells van explicar les seves vivències relacionades amb els propietaris o la pròpia finca i durant el recorregut es van llegir diversos poemes de l’Agustí Vilar  del seu poemari “Com s’estima un poble” guanyador del premi Marti Dot de poesia l’any 1979.

Els amics de les roses van explicar com a través de la recerca del nom de la rosa Carles Fargas, creada per Pere Dot l’any 1935, és va poder arribar i redescobrir aquest fons fotogràfic que avui ens ha servir i ens serveix per recordar com era una part del Sant Feliu d’abans.

Foto de conjunt dels participants a la visita guiada del 25 d’octubre Foto Marc Rius

Foto de conjunt dels participants a la visita guiada del 25 d’octubre
Foto Marc Rius

IDIOMES »